Kakefest for snuoperasjon

Rektor spanderte kake på elever og lærere på formgivningslinja ved Polarsirkelen videregående skole.

Polarsirkelen videregående skole

KAKEFEST: Formgivningselevene Maiken Reinfjell, Silje Slotterøy og Martha Stålem spiser kaker sammen med faglærer Ingrid Kjærsted Solbakken.

Foto: Frank Nygård / NRK

Fylkesrådet i Nordland har bestemt at formgivningslinja ved skolen i Mo i Rana likevel ikke blir lagt ned. I dag ble redningsoperasjonen kronet med seier.

- Forslaget var helt uforståelig. Jeg skulle forstått det dersom vi ikke hadde hatt søkere. Men det har vi jo, sier faglærer Ingrid Kjærstad Solbakken.

Nå mener hun politikerne må ta lærdom av dette.

- Politikerne bør ha kontakt med fagmiljøene og skolen. Slik at de forstår hva som rører seg på skolene, sier Solbakken.

Trenger tid

Det var tirsdag kveld at fylkesrådet vedtok at studiespesialisering i formgivningsfag på Helgeland skal være der elevgrunnlaget er størst. Og det er ved skolen i Rana. Istedenfor foreslår fylkesrådet å legge ned i Mosjøen.

Les også: - Ga etter for Senterpartiet

Fylkesrådet har også vedtatt å beholde idrettsfaglinjene ved Vest-Lofoten videregående og fagskole og Mosjøen videregående skole. I Salten vil studiespesialisering formgivningsfag opprettholdes både ved Bodin videregående skole og ved Saltdal videregående skole.

- Nå må vi få tid til å opparbeide oss den statusen vi har hatt i en årrekke før kunnskapsløftet kom. Vi trenger ro og forutsigbarhet rundt utdanningstilbudet, som vi mener er bra og som har rekruttert mange elever i mange år, sier Solbakken.

Redningsoperasjon

Polarsirkelen videregående skole

GLADE: Rektor Kaja Erlandsen og elevrådsleder Vegard Lauvdahl er glade for at formgivningslinja er reddet.

Foto: Frank Nygård / NRK

Også elevrådsleder ved Polarsirkelen er storfornøyd med snuoperasjonen.

- For oss elever, som er opptatt av elevedemokrati, er det flott å se at en sak vi er opptatt av blir løftet fram og går igjennom i et såpass stort system som fylkeskommunen, sier Vegard Lauvdahl.

- Tenk dere om

Han oppfordrer fylkespolitikerne til å tenke seg om når de diskuterer nedleggelser av skoleklasser.

- Ungdom er framtida. Noen av oss som går på videregående i dag skal sitte i stolene hvor fylkespolitkerne sitter nå. Dersom man ikke satser på skole ot utdanning kan det bli veldig tomt i husan i Bodø i framtida. De skal også huske på at skolesektoren utgjør en stor del av fylkeskommunen. Det er takket være oss oss elever at en god del av fylkeskommunens ansatte kan gå på jobb hver dag, sier Lauvdahl.

Han vil ha mer forutsigbarhet i den videregående skolen.

- Når man søker på en linje på man vite at den består. Dette gjelder ikke bare elevene, men også de som jobber her, sier han.

Glad rektor

Rekor Kaja Erlandsen er glad for at politikerne har hørt på argumentene fra skolen.

- De har sett at her kan man ikke bare tenke økonomi, men må tenke mer langsiktig, mener rektoren. Hun håper ikke denne saken skremmer elever vekk fra å søke på forgivningslinja.

Fylkestinget skal sluttbehandle denne saken i neste uke.