NRK Meny
Normal

June (17): – Irriterende å ikke komme seg på skolen

På Træna er mange frustrerte etter at hurtigbåtruta til fastlandet har vært innstilt en rekke ganger de siste ukene. – Jeg frykter at folk begynner å tenke på fraflytting hvis ikke dette bedrer seg snart, sier beboer.

Skoleungdom værfaste på Træna

VÆRFASTE: Ungdom i Træna som går skole i Sandnessjøen kommer seg ikke av øya. – Irriterende, sier 17 år gamle June Bøe. Fra venstre: Benjamin Johansen, June Kristin Bøe, Marcus Antonsen og Jim Gunnar Eliassen

Foto: Privat

– At båten kanselleres en gang iblant er selvfølgelig greit, men slik det har vært i det siste så har det vært helt horribelt, sier Helmer Langskjær.

I øykommunen Træna er folk sinte, etter at hurtigbåtruta til fastlandet har vært innstilt en rekke ganger de siste ukene. Verkstedopphold, tekniske problemer og reservebåter som ikke tåler grov sjø har gjort mange værfaste.

På øya Selvær har Helmer Langskjær gledet seg til å dra på ferie, men må nå innse at ferien blir kortere enn planlagt. I går stod han klar på kaia, men da hadde rederiet Boreal igjen innstilt hurtigbåtturen til Sandnessjøen.

Helmer Langskjær i Træna

HORRIBELT: Helmer Langskjær er oppgitt over problemene på ruta mellom Træna og Sandnessjøen.

Foto: Privat

Begrunnelsen var at bølgene var for høye. MS «Helgeland», som vanligvis går i trafikk mellom Sandnessjøen og Træna, er på verksted. Den noe mindre reservebåten Boreal har satt inn i stedet, tåler ikke like grov sjø, og har den siste uken bare gått som planlagt to av sju dager, sier Langskjær.

– Dette er ikke noe gøy, og jeg reagerer på manglende informasjon. Man føler at de som har ansvaret for denne ruten gir litt blaffen i oss. Det er frustrerende å tenke på at de ikke skjønner hvor frustrerende hverdagen vår er, når vi mister et så viktig tilbud.

– Begynner i bli ganske irriterende

For folk på Træna er ferge et alternativ til hurtigbåt. Fra Husøy i Træna går ferga til Stokkvågen i Lurøy. Men herfra er det ingen korrespondanse med buss eller bil for dem som skal videre.

17 år gamle June Bøe skulle vært på skole i Sandnessjøen mandag og tirsdag, men har sammen med flere andre elever blitt værfaste, etter å ha vært hjemme i helga.

– Første tanken som slo meg var at det egentlig var ganske greit, men nå begynner det å bli ganske irriterende at jeg faktisk ikke kommer meg av øya, sier hun til NRK.

17-åringen har allerede gått glipp av viktig undervisning, og må bruke tid på å ta igjen det tapte så snart hun kommer seg over fjorden igjen.

– Man blir sittende hjemme uten noe å ta seg til. Dette er et tilbakevendende problem høst- og vinterstid, sier hun.

(artikkelen fortsetter under)

Træna sett fra Lovund

REAGERER: Øyfolket på Træna har de siste dagene vært værfaste, noe som får mange til å reagere. Boreal viser på sin side blant annet til dårlig vær og høye bølger, men beklager samtidig ulempene kanselleringene får for de reisende. Bildet er fra 2012, og viser Træna sett fra Lovund.

Foto: Hermann Aasnes Mindrum

– Beklager ulempene

Rederileder Roger Brandser i Boreal Transport Nord beklager situasjonen, og sier de håper å ha MS Helgeland tilbake i trafikk i neste uke.

– Vi beklager de ulempene som kanselleringene medfører for passasjerene våre. Dette er ikke en situasjon som vi ønsker, men sikkerheten til passasjerer og fartøy kommer alltid først, sier han til NRK.

Vi beklager de ulempene som kanselleringene medfører.

Roger Brandser / Rederileder

Brandser forteller at de i går var litt uheldige med kommunikasjonen, slik at melding om kansellering ikke nådde ut til de reisende.

– Det er noe vi gjennomgår hos oss, slik at informasjonen kommer ut korrekt i fremtiden.

– Hva er årsaken til problemene?

– Mye vind den siste tiden har ført til høy sjø i Trænfjorden. Det er dessverre først og fremst Træna og Selvær som har blitt skadelidende som følge av dette.

– Hva skjer videre nå?

– Det reservefartøyet vi har inne, har litt mindre toleranse for bølger enn det som hovedfartøyet har. Vi jobber derfor nå med å få MS Helgeland tilbake så raskt som mulig. I løpet av onsdagen vil vi sannsynligvis ha et klarere bilde av hvor lang tid dette vil ta.

Frykter fraflytting

For Helmer Langskjær har problemene allerede kostet han penger i form av ombooking av flybilletter.

– Jeg fikk dessuten besøk i helga som ennå ikke har kommet seg tilbake til Sandnessjøen, og som skulle vært på jobb. Jeg er bekymret for at enkelte begynner å tenke på å flytte fra øya hvis ikke dette bedrer seg, avslutter han.

Det var storm, styrke 27 i Botnfjorden, ved Sandnessjøen i dag

VINDFULLT: Slik så det ut ved Sandnessjøen onsdag i forrige uke. – Det var storm, styrke 27 i Botnfjorden, skriver fotografen om bildet.

Foto: Gunnar Eivind Nilsen