Fattigmann og lutefisk har sterke tradisjoner i hele landet. Men det er uttallige lokale varianter og oppskrifter.
Før jul i 1981 var Ingrid Espelid Hovig med Fjernsynskjøkkenet på Helgeland og ga en innføring i tradisjonsmat fra Nordland.
Her er et noen av oppskriftene fra Nordland.
Lutefisken er kanskje en av de norskeste julerettene vi har. Hvert år spiser nordmenn omlag 2000 tonn med lutefisk.
Det finnes mange måter å tilberede den på og det finnes mye forskjellig tilbehør som serveres med lutefisk: Ertestuing, geitost, rullefett, stekte flesketerninger, m.m.
Her er en oppskrift på lutefisk fra Nordland.
- 2 kg. tørrfisk av torsk legges i rikelig kaldt vann i 6-7 dager. Bytt vann hver dag. Etter svellingen har fisken fordoblet seg og mer til.
- Askelut lages av 4 liter bjerkeaske og 14 liter vann, som kokes. Når den er helt kald og bunnfallet er silt bort, legges fisken oppi. La den ligge i 2-3 dager i luten, som er så sterkt at den svir på tungen. Når fisken er ferdiglutet tas den opp og vannes i 2-3 døgn.
- Skjær lutefisken i passende serveringsstykker, legges så i kokende vann med et lett saltdryss over. La den stå og trekke ved svak varme og server den rykende varm.
- Et særegent tilbehør for lutefisk i nordland er bløtt flatbrød med møssebrem.
Har du noen lokale juleoppskrifter? Del de gjerne med oss!