Hopp til innhold

Julemat fra Nordland

Bli med Ingrid Espelid Hovig til Nordland og lær å lage julemat fra Nordland.

Tilbereding av lutefisk

Det er en omstendelig prosess å lage lutefisk. Det hele starter med tørrfisk.

Foto: NRK

Ingrid Espelid Hovig og Jensine Axelsen

Ingrid Espelid Hovig og Jensine Axelsen tilbereder lutefisk.

Foto: NRK

Fattigmann og lutefisk har sterke tradisjoner i hele landet. Men det er uttallige lokale varianter og oppskrifter.

Før jul i 1981 var Ingrid Espelid Hovig med Fjernsynskjøkkenet på Helgeland og ga en innføring i tradisjonsmat fra Nordland.

Her er et noen av oppskriftene fra Nordland.

Gomme

Oppskrift på Gomme slik man lager det på Helgeland.

Foto: NRK

Lutefisken er kanskje en av de norskeste julerettene vi har. Hvert år spiser nordmenn omlag 2000 tonn med lutefisk.

Det finnes mange måter å tilberede den på og det finnes mye forskjellig tilbehør som serveres med lutefisk: Ertestuing, geitost, rullefett, stekte flesketerninger, m.m.

Her er en oppskrift på lutefisk fra Nordland.

  • 2 kg. tørrfisk av torsk legges i rikelig kaldt vann i 6-7 dager. Bytt vann hver dag. Etter svellingen har fisken fordoblet seg og mer til.
  • Askelut lages av 4 liter bjerkeaske og 14 liter vann, som kokes. Når den er helt kald og bunnfallet er silt bort, legges fisken oppi. La den ligge i 2-3 dager i luten, som er så sterkt at den svir på tungen. Når fisken er ferdiglutet tas den opp og vannes i 2-3 døgn.
  • Skjær lutefisken i passende serveringsstykker, legges så i kokende vann med et lett saltdryss over. La den stå og trekke ved svak varme og server den rykende varm.
  • Et særegent tilbehør for lutefisk i nordland er bløtt flatbrød med møssebrem.

Flere oppskrifter på tradisjonsmat fra Nordland. (ekstern side)

NETT-TV: Julemat frå Helgeland med Ingrid Espelid Hovig (1981)

Fattigmann

Oppskrift på fattigmann slik man lager den på Helgeland.

Foto: NRK

Har du noen lokale juleoppskrifter? Del de gjerne med oss!