Hopp til innhold

Hobbyfotografen har ventet tre år på dette sjeldne blinkskuddet

– Det ble nærmest en besettelse, sier Harald Warholm, som etter flere forsøk endelig lykkes med å fange det spektakulære fenomenet som oppstår to ganger i året i fjellet Torghatten.

Torghatten i Brønnøy kommune

Harald Warholm har ventet lenge på å få dette bildet inn i fotosamlingen sin. Et motiv som krever både dyktighet og tålmodighet, skal vi tro en Torghatten-kjenner.

Foto: Harald A. Warholm

Det spesielle motivet av sola som skinner gjennom hullet i fjellet Torghatten i Brønnøy kommune i Nordland har Harald Warholm fra Brønnøysund ventet på i lang tid, skal vi tro fotografen selv.

Harald Warholm

I tre år har Harald Warholm ventet på det rette øyeblikket.

Foto: Privat

– Dette er et fenomen som opptrer to ganger i året - nå på høsten og på vårparten.

– Når man aldri har visst datoen helt sikkert, og været ikke har vært på min side, så har det blitt mange bomturer. Men her om dagen, så satt den, skriver Warholm om bildet, som i skrivende stund har nærmere 3.000 «likes» på Facebook.

For fotografen, som har holdt på i over 20 år, har det nesten blitt en hobby i seg selv å få tatt dette bildet. På grensen til besettelse, spøker han.

  • Se timelapse av solas bevegelser bak Torghatten nederst i artikkelen!

– I tre år har jeg prøvd å få festet motivet på kameraet, og gjort flere forsøk både tidlig på våren og på høsten, sier Warholm til NRK.

– Jeg har sett det samme motivet et par ganger før, men det er nok ikke mange som har tålmodighet til å få tatt bildet, legger han til.

Antall dager han har brukt på det tør ikke Warholm spekulere i, men at det har tatt mye tid er helt sikkert.

– Gir du deg nå da?

– Absolutt ikke, jeg har planer om å prøve igjen tidlig i februar, da vil muligheten være der igjen.

– Et unikt bilde

Det spektakulære bildet av fjellet Torghatten i Brønnøy kommune ble tatt i forrige uke. Men akkurat når vil ikke hobbyfotografen fra Brønnøysund fortelle.

– Det får være en aldri så liten forretningshemmelighet, ler Warholm.

Per Kåre Hatten

Daglig leder ved Torghatten Camping, Per Kåre Hatten, mener bildet er unikt.

Foto: Billy Jacobsen / NRK

Fotograffaglig er det sikkert ikke noe mer enn et helt greit bilde, hevder han selv, men det er situasjonen som gjør det spesielt.

Kun et par ganger i året skinner nemlig sola gjennom hullet i Torghatten.

Det bekrefter daglig leder ved Torghatten Camping, Per Kåre Hatten. Han er født og oppvokst i området med fjellet som nærmeste nabo, og således godt kjent.

– Jeg har aldri sett et slikt bilde før. Det er ganske unikt, og det hadde vært veldig interessant å vite om flere hadde tilsvarende motiv, sier Hatten til NRK.

– Du må være både god og heldig med timingen for å få et slikt bilde. Fotografens tålmodighet må være veldig stor, legger han til.

– Hva er det som gjør motivet så unikt?

– Fenomenet går over på få minutter, og er et spektakulært syn. Både vinkelen på hullet og sola må stemme. Du skal treffe rimelig bra, for på avstand er hullet ganske lite, forklarer han.

To kontinenter kolliderte

Riktig nok er hullet 160 meter langt, 35 meter høyt og 20 meter bredt. Fjellet Torghatten, som ligger 258 meter over havet, er kjent for det karakteristiske hullet.

Mange myter har forsøkt å forklare hvordan fjellet oppsto, blant annet det eldgamle nordnorske sagnet om den forsmådde «Hestmannen».

(artikkelen fortsetter under bildet)

Hullet i Torghatten

Hullet i Torghatten i Brønnøy kommune sett fra utsiden.

Foto: Asle Hella / NRK

Han skal ha skutt ei pil etter «Lekamøya», hvorpå Sømna-kongen kastet hatten sin imellom, slik at pila gikk tvers gjennom.

Men ifølge Per Kåre Hatten er den offisielle versjonen minst like spektakulær.

– Enkelt forklart kolliderte de to kontinentene Nord-Amerika og Europa for 600 millioner år siden, noe som tilsvarer 2300 istider. Da oppsto det trykk og temperatur.

– Det antas at is i bevegelse trengte gjennom fjellet og polerte veggene, legger han til.

Ifølge Per Kåre Hatten besøker 100.000 turister årlig Torghatten for å se blant annet hullet i fjellet.

– Jeg mener det er undervurdert som attraksjon. Til sammenligning står det et skjevt tårn i Italia som blir besøkt av flere millioner. Men dette fenomenet er helt unikt i verdenssammenheng, smiler han.

Overveldet over responsen

For den lykkelige hobbyfotografen Harald Warholm fra Brønnøysund ble det en spesiell opplevelse forrige uke.

En kamerat som har vært med på de fleste mislykkede forsøkene, var ikke med da han endelig fikk tatt dette bildet. Begge har vært like ivrige og jaktet på motivet sammen.

– Akkurat denne gangen hadde han ikke anledning til å være med. Så han er nok litt misunnelig på meg nå, men mest glad på mine vegne, sier Warholm.

På Facebook-siden «Nordiske naturfotografer» har responsen på bildet fra Brønnøy vært stor. Etter bare en times tid hadde bildet fått flere hundre såkalte «likes».

Det gleder en fotograf med en drøm om å tjene penger på hobbyen.

– Helt overveldende respons, jeg er helt målløs. Det er ikke usannsynlig at en stor versjon av bildet får plass i stua, avslutter han.