Hopp til innhold

Jubler over bibliotek-feber i Bodø

Det har til tider vært omstridt, men publikum strømmer til det splitter nye biblioteket i Stormen. På de sju første ukene har hele 60.000 vært innom dørene.

Biblioteksjef TRUD BERG i Stormen

I snitt har over 1220 mennesker vært innom det nye biblioteket i Bodø hver dag i løpet av de sju første åpningsukene. Biblioteksjef Trud Berg jubler over tallene.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

– Jeg må innrømme at tallene er høyere enn hva jeg hadde trodd, sier biblioteksjef ved Stormen bibliotek og litteraturhus, Trud Berg, til Avisa Nordland, som omtalte saken først.

Tallene blir desto mer imponerende målt opp mot besøkstallet for hele 2013 for det gamle biblioteket i Bodø. Da var totalt 120.000 på besøk, ifølge avisa.

– 60.000 på sju uker er fantastiske tall, og vi er utrolig glad for å se at såpass mange har vært på besøk hos oss. Det viser også at huset har stort potensiale, utdyper Berg overfor NRK.

– Hva sier besøkstallene for disse sju ukene om bodøfolk?

– Jeg tror det har vært et savn etter et ordentlig bibliotek. Mange har nok drømt om å få det. Og selv om det har vært et omstridt bygg, så er folk veldig stolt av både bygget og byen sin.

– Var verdt det

Det har nemlig til tider stormet rundt Kulturkvartalet Stormen, som det nye biblioteket er en del av, med en prislapp på 1,2 milliarder kroner.

Ikke minst har det gitt seg utslag i diverse utspill fra lokalpolitikere.

Biblioteksjef Trud Berg mener besøkstallene viser at det var penger vel anvendt. Allerede har biblioteket i Bodø opplevd utlånsrekorder i høst.

– Vi ser andre steder i landet at de byene som har turt å satse på bibliotekinvesteringer, slik som Tromsø og Stavanger, har opplevd en eksplosjon i interessen.

– Hos oss har det vært spesielt mange barnefamilier innom, og det er vi selvsagt fryktelig glad for, legger hun til.

Gleder seg til sommeren

Nøyaktig hvor mange som fysisk tar med seg en bok hjem, sier ikke tallene noe om.

– Men vi ser at mange oppholder seg i lokalet og leser bøker, uten at de nødvendigvis låner de med seg. Flere bruker også biblioteket til å gjøre skolearbeid. På den måten kan de bla i bøker samtidig.

– Jeg tror folk rett og slett bruker biblioteket på en helt annen måte enn tidligere, legger hun til.

(artikkelen fortsetter under videoen)

Det er Bodø kommune Kommunikasjon som har laget filmen etter å ha tatt ett bilde hver dag kl 12.00 i hele byggeperioden. Musikken er bygd på lyder tatt opp i hele byggeprosjektet, og er komponert av Ronny Wærnes.

Det er Bodø kommune Kommunikasjon som har laget filmen etter å ha tatt ett bilde hver dag kl 12.00 i hele byggeperioden. Musikken er bygd på lyder tatt opp i hele byggeprosjektet, og er komponert av Ronny Wærnes.

Berg påpeker at selve biblioteksbygget i seg selv er en opplevelse, og tror det vil komme ennå mer til sin rett på sommeren.

– Når det blir sol og aktivitet på kaia tror jeg vi kommer til å få se det fulle potensialet i bygget.

De sju første ukene har i stor grad blitt brukt til å bli varm i trøya. Nå skal bibliotekssjefen sammen med de andre ansatte bruke 2015 til å utvikle tilbudet enda mer.

– Alt har vært nytt, og vi har konsentrert oss mest om å bli gode til å drive bibliotek. Nå skal vi jobbe mye mer med innholdet, samtidig som vi fortsatt skal være gode på å låne ut bøker, avslutter hun.

Se NRKs musikkvideo med lisa Stokke til Stormen bibliotek.

Lisa Stokke oppfordrer barn til å fantasere gjennom litteratur gjennom denne norske versjonen av A Piece of sky. FOTO: NRK