Hopp til innhold

Dette kan være fremtiden for sultne laksemager

Det må mikroskop til for å se dem, men mikroalger kan få stor betydning for produksjonen av fremtidens fiskefôr. – Når du kan dyrke kilden selv, er det absolutt det beste, sier algeekspert.

Mikroalge med gule område som representerer feittsyrer.

Mikroalger inneholder omega-3-fettsyrer som er gunstig for fiskefôr.

Foto: Gunilla Eriksen, Institutt for arktisk og marin biologi, Universitetet i Tromsø.

Mikroalger er den minste organismen som finnes på jorda, og de kan bli en ny kilde til fettstoffer i fiskefôr. For algene inneholder viktige stoffer som fisken er avhengig av

– Omega-3-fettsyrer er essensielt for fisk, og hovedkilden til dette kommer fra mikroalger. Når du kan dyrke kilden selv, er det absolutt det beste, marinbiolog Anne Lise Leonczek i Bellona.

Vil starte produksjon i år

Per Kåre Holdal

Gründer Per Kåre Holdal håper snart å sette i gang produksjon av mikroalger. Det får miljøorganisasjonen Bellona til å juble.

Foto: Gisle Forland / NRK

Snart kan Norge få sitt første anlegg for produksjon av mikroalger. Dersom finansieringen kommer på plass håper gründer Per Kåre Holdal i Vesterålen å starte opp allerede denne våren. Planene for et produksjonsanlegg nord i Nordland er allerede klare.

– Vi har brukt tiden gått og funnet de rette algetypene med god hjelp fra et universitet i Tsjekkia. De har gjort interessante undersøkelser i Lofoten og Vesterålen, sier Holdal til NRK.no.

Men det koster å dyrke fram mikroalger. I første omgang er det gjort investeringer på 30 millioner kroner.

– Parallelt med produksjonen må vi også starte forskning og utvikling. Det skjer mye nytt hele tiden, og vi er nødt til å ta del i utviklingen og forskningen som skjer.

En av utfordringene har vært å få ned kostnadene ved tørkeprosessen, men det er nå løst forteller Holdal.

– Det er gjort betydelige gjennombrudd i tørkeprosessen, som har vært kritisk for oss. Det lover veldig godt med tanke på oppstarten av første fase.

(artikkelen fortsetter under)

Mikroalgar
Foto: Gunilla Eriksen, Institutt for arktisk og marin biologi, Universitetet i Tromsø.

– Det er veldig positivt

Nordland fylkeskommune har støttet prosjektet, og i tillegg har gründeren kontakt med Nofima i Bergen og Universitetet på Ås. Dersom finansieringen lykkes, starter produksjon i mars. Det får marinbiolog Anne Lise Leonczek i Bellona til å juble.

– Det er veldig positivt. Vi har jobbet en stund for å øke interessen for å dyrke alger. At Nordland nå ser ut til å få det første anlegget i Norge er kjempeflott.

– Fiskefôrindustriens begrensning er omega-3. Hvis man kan dyrke den kilden direkte gjennom mikroalger, er det veldig positivt.

Hun mener forholdene ligger godt til rette for starte produksjon i Norge, og mener Holdal har et fortrinn med å være først ut i landet.

– Det er et kjempepotensial for å dyrke mikroalger i Norge og spesielt rettet inn mot fiskefôrproduksjon.

Og det er ikke nødvendigvis kun oppdrettsnæringen som kan høste frukter av satsingen.

– Alger kan benyttes til så mangt. Det kan brukes som bioenergi, i mat og du kan til og med lage plast, sier Leonczek.

Schrödingers katt reportasje om jakta på marine mikroalgar som er storprodusentar av gode marine feittsyrer.