Mikroalger er den minste organismen som finnes på jorda, og de kan bli en ny kilde til fettstoffer i fiskefôr. For algene inneholder viktige stoffer som fisken er avhengig av
– Omega-3-fettsyrer er essensielt for fisk, og hovedkilden til dette kommer fra mikroalger. Når du kan dyrke kilden selv, er det absolutt det beste, marinbiolog Anne Lise Leonczek i Bellona.
Vil starte produksjon i år
Gründer Per Kåre Holdal håper snart å sette i gang produksjon av mikroalger. Det får miljøorganisasjonen Bellona til å juble.
Foto: Gisle Forland / NRKSnart kan Norge få sitt første anlegg for produksjon av mikroalger. Dersom finansieringen kommer på plass håper gründer Per Kåre Holdal i Vesterålen å starte opp allerede denne våren. Planene for et produksjonsanlegg nord i Nordland er allerede klare.
– Vi har brukt tiden gått og funnet de rette algetypene med god hjelp fra et universitet i Tsjekkia. De har gjort interessante undersøkelser i Lofoten og Vesterålen, sier Holdal til NRK.no.
Men det koster å dyrke fram mikroalger. I første omgang er det gjort investeringer på 30 millioner kroner.
– Parallelt med produksjonen må vi også starte forskning og utvikling. Det skjer mye nytt hele tiden, og vi er nødt til å ta del i utviklingen og forskningen som skjer.
En av utfordringene har vært å få ned kostnadene ved tørkeprosessen, men det er nå løst forteller Holdal.
– Det er gjort betydelige gjennombrudd i tørkeprosessen, som har vært kritisk for oss. Det lover veldig godt med tanke på oppstarten av første fase.
- Les også:
- Les også:
(artikkelen fortsetter under)
– Det er veldig positivt
Nordland fylkeskommune har støttet prosjektet, og i tillegg har gründeren kontakt med Nofima i Bergen og Universitetet på Ås. Dersom finansieringen lykkes, starter produksjon i mars. Det får marinbiolog Anne Lise Leonczek i Bellona til å juble.
– Det er veldig positivt. Vi har jobbet en stund for å øke interessen for å dyrke alger. At Nordland nå ser ut til å få det første anlegget i Norge er kjempeflott.
– Fiskefôrindustriens begrensning er omega-3. Hvis man kan dyrke den kilden direkte gjennom mikroalger, er det veldig positivt.
Hun mener forholdene ligger godt til rette for starte produksjon i Norge, og mener Holdal har et fortrinn med å være først ut i landet.
– Det er et kjempepotensial for å dyrke mikroalger i Norge og spesielt rettet inn mot fiskefôrproduksjon.
Og det er ikke nødvendigvis kun oppdrettsnæringen som kan høste frukter av satsingen.
– Alger kan benyttes til så mangt. Det kan brukes som bioenergi, i mat og du kan til og med lage plast, sier Leonczek.