Hopp til innhold

Skåler i champagne for Aasta Hansteen

I dag overleverer Statoil planer for utbygging og drift av Aasta Hansteen-feltet utenfor Helgelandskysten. – Dette er historisk, vi etablerer Norges viktigste næring i nord, sier Kjell Giæver.

Feiring av Aasta Hansteen

F.v.: Carl Erik Nyvold, Mariann Meby, Anatoli Bourmistro, Karsten Nestvold, Knut Salamonsen, Anne-Britt Norø, Geir Otto Samuelsen, Jan Meyer Olsen og Kjell Giæver i front.

Foto: Knut Eirik Olsen / NRK

I dag ble Aasta Hansteen-planene med en prislapp på 50 milliarder overrakt Olje- og energidepartementet, og reaksjonene lar ikke vente på seg.

– Aasta Hansteen er en del av en aktivitet som vi nå ser etablere seg i nord. I denne sammenhengen er dette historisk, vi etablerer Norges viktigste næring i nord, sier Kjell Giæver i Petro Artcic til NRK.

  • Se TV-innslag nederst i saken

Spretter champagnen

Petro Arctics Kjell Giæver hadde i dag flere representanter fra lokalt næringsliv på besøk til feiring med champagne av overleveringen i Kunnskapsparken i Bodø.

Det lokale næringslivet er svært optimistiske med tanke på forsterking av marked og ekspansjonsmuligheter i kjølvannet av Aasta Hansteen.

– Både BOMEK Consulting og UNIFAB som er tilstede i dag er aktører med lang erfaring på norsk sokkel. Vi regner nå med at det vil konkurreres hardt for å få inn oppdrag, forteller Giæver, som påpeker:

– De har begge i høyeste grad kompetanse for å bli leverandører.

Natur og Ungdom frykter ulykker

Silje Lundberg, nyvalgt leder i Natur og Ungdom

Silje Lundberg mener Stortinget tar for store sjanser og risikerer å sette fiskeriressurser på spill.

Foto: Line Lønning /Natur og Ungdom

På Natur og Ungdoms årsmøte var temaene blant annet oljefritt Lofoten og Vesterålen, samt mulige konsekvenser av et utbygd Aasta Hansteen-felt.

Organisasjonen mener utbyggingen kommer for nært sårbare naturområder.

– Vi vet at dersom det skjer noe i disse områdene kan det føre til at oljen kommer helt inn i fødestuen til skreien, sier leder i Natur og Ungdom Silje Nordeng.

Hun frykter at ulykker vil finne sted når så store sjanser tas som oljeboring på 1300 meters dyp.

– Det vi vet er at det har vært en rekke nesteulykker på norsk sokkel, de seneste årene platformer må stenges eller evakueres. Dette viser at vi ikke er godt nok forberedet i tilefelle noe skjer.

Viktig for regionen

Feiring av Aasta Hansteen

Flere fra Nord-Norsk næringsliv var tilstede for å feire i Kunnskapsparken i Bodø.

Foto: Knut Eirik Olsen / NRK

Til tross for at flere ser problemene som kommer ved olje- og gassutvinning langs kysten, virker næringslivet nesten utelukkende positivt.

– Astaa Hansteen har bragt betydelig optimisme inn i næringsliv og samfunn generelt i regionen, og mange bedrifter orienterer seg og retter seg mot det som foregår, sier Erik Hansen i Petro Arctic.

Også i konsulentbransjen øyner man håp for ekspansjon med det nye feltet.

– Vi følger nå nøye med aktørene som har fått oppdrag der for å posisjonere oss. Vi ser lyst på fremtida i og med at vi kan tilby en tjeneste med lokal forankring, sier Geir Otto Samuelsen i BOMEK Consulting til NRK.

Det kan synes som om markedet føler på kroppen Aasta Hansteens innvirkning allerede før feltet er satt i gang. Flere nevner at både arbeidsinnsats og eiendomspriser i regionen øker.

– Geir Otto Samuelsen, er dette en stor dag for Nord-Norsk næringsliv?

– Dette er en veldig stor dag. Jeg håper det blir mange sånne dager fremover, det blir aldri for mye champagne, avslutter en fornøyd Samuelsen til NRK.

Aasta Hansteen

Aasta Hansteen