Jubileumstur med «Børøysund»

Bli med på jubileumsturen med DS «Børøysund» i romjula. NRK sender et eget program fra jubileumsseilasen sommeren 2008.

DS Børøysund

DS «Børøyrund» besøkte Nordland og sitt gamle virkeområde sommeren 2008. I romjula sendes tv-dokumentaren fra turen.

Foto: Helge Lyngmoe / NRK

Da var det nemlig 100 år siden den gamle damplokalen ble sjøsatt og satt i trafikk.

100-årsjubileumet ble markert med en seilas langs norskekysten med Stokmarknes som endepunkt.

DS «Børøysund» gikk i lokaltrafikk i Lofoten og Vesterålen fra 1925 til 1960. Etter noen år i opplag overtok Norsk Veteranskipsklubb den gamle dampen, og i 1969 ble den gamle dampen hentet til Oslo.

Der har veteranskipsklubben brukt en halv million dugnadstimen på å restaurere båten. Sommeren 2008 var alt ferdig og klart for den store jubileumsferden.

NRK fulgte «Børøysund» og livet ombord langs nordlandsleia - fra Rørvik til Stokmarknes. I programmet besøkes øyer og steder som tidligere var helt avhengig av lokalbåten, og for mange ble gamle minner fra en reise med Børøysund vekket til live .

Over alt ble den gamle dampen tatt i mot med stor begeistring . Mange av de som kom ombord var en gang i tiden prisgitt «Børøysund» som fraktet folk og gods til og fra.

Maskinen og fyrkjelen er den samme som ble satt ombord for 100 år siden. Fremdeles går den like taktfast.

I programmet får vi også et innblikk i livet ombord og møte med det frivillige mannskapet. Blant annet kokken Magnar Kristiansen som lager mat til flere ti-talls personer hver dag på den 100 år gamle kullkomfyren i byssa.

Etter en fantastisk reise langs nordlandskysten legger DS «Børøysund» til kai i sin gamle hjemmehavn Stokmarknes, der flere tusen mennesker og båtkortesjer hilser den gamle dampen velkommen hjem igjen .

Se programmet på NRK 1, mandag 29.12. kl. 1945. Sendes i reprise 30.12. kl. 1030.