NRK Meny
Normal

Her får Høyre-toppene resultatet fra forhåndsstemmene i Bodø

Etter at forhåndsstemmene i Bodø ble presentert brøt det ut full jubel på Høyres valgvake i Bodø. Partiet fikk 29,2 prosent av de drøye 15.000 forhåndsstemmene og går opp 14,2 prosentpoeng.

Odd Henriksen, Margunn Ebbesen, Jardar Jensen

SMILTE BREDT: Førstekandidat Odd Henriksen, Margunn Ebbesen og Jardar Jensen jubler på Høyres valgvake i kveld.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

Odd Henriksen snakker i to mobiler på Høyres valgvake

Toppkandidat Odd Henriksen på Høyres valgvake på Håndverkeren i Bodø.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

– Jeg er et eneste stort smil, og begynner å tro at vi kan få inn tre kandidater, sier toppkandidat Odd Henriksen til NRK.no.

Basert på forhåndsstemmene i Bodø får Høyre 4612 stemmer og dermed 29,2 prosent oppslutning.

– Etter hvert som tallene blir presentert har vi tatt av. Det er fantastisk. Vi har håpet på tre mandater hele tiden, men vi vet at dette blir tøft, sier Henriksen.

Arbeiderpartiet gjør det tilsvarende svakt og gikk tilbake 10,4 prosentpoeng, og fikk 28,4 prosent av stemmene. Arbeiderpartiet under 30 prosent i Nordland vil være det nest verste valget for partiet i Nordland siden krigen.

– Politisk jordskjelv

NRK Nordlands politiske kommentator Eivind Undrum Jacobsen kaller Høyres framgang historisk.

– Det har skjedd en politisk jordskjelv i Nordland. Det er historiske tall. Mo i Rana, Narvik og Høyre har tradisjonelt vært Arbeiderparti-bastioner, sier han.

De borgerlige partiene ser ut til å få flertall på Nordland-benken i Stortinget.

– Høyre det største partiet på 21,6 prosentpoeng og dersom dette er det endelige resultatet det tredje beste resultatet siden krigen. Vi må tilbake til 1981 og 1995 for å se tilvarende resultat. Den gangen under den virkelige høyrebølgen da Kåre Willoch svingte partiet til de store høydene, sier Undrum Jacobsen.

Tror på brakvalg

Jonny Finstad under opptellingen
Foto: John Inge Johansen / NRK

– Jeg tror Høyre vil gjøre sitt beste valg i Nordland noensinne, sier partiets tredjekandidat Johnny Finstad, som ligger på vippen.

– Jeg er usikker på hvor jevnt det blir, det kan ta tid før jeg få svar på om jeg kommer inn. Det blir ulidelig spennende, sier Jonny Finstad til NRK.no mandag kveld.

Høyre går mest fram i forhold til forrige stortingsvalg – med 12 prosent, men Fremskrittspartiet går enda mer tilbake – 4,7 prosent– og mister ett av sine tre mandater.

Vevelstad i Nordland ble for øvrig første kommune som rapporterte inn valgresultatet i år, 12 minutter før Rømskog i Østfold.

Høyres valgvake i Bodø

God stemning på Høyres valgvake.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK
Valgnatta med NRK Nordland

Valgnatta med NRK Nordland