Hopp til innhold

Jørgen (22) gir bort en tidel av inntekta si til veldedige formål

Jørgen Ljønes fra Bodø har starta en sosial bevegelse som heter Effektiv Altruisme. Han er opptatt av hvordan man skal plassere bistandspenger for at de skal ha størst mulig effekt.

Jørgen Ljønes

Jørgen Ljønes er opprinnelig fra Ljønes utenfor Bodø.

Foto: Margrete Nåvik / NRK

40 millioner av de 182 millionene som ble samlet inn under årets TV-aksjon, går til administrasjon og organisering av aksjonen. Hvis man som giver har 500 kroner og har lyst til at flest mulig av disse går til hjelp, og minst mulig går til administrasjon – hva gjør man da?

Det er spørsmål som 22 år gamle Jørgen Ljønes er opptatt av. Han er opprinnelig fra Ljønes utenfor Bodø, men studerer i dag industriell økonomi ved NTNU, hvor han også er leder av en bevegelse som heter Effektiv Alturisme.

– Altruisme er enklest forklart det motsatte av egoisme, sier Ljønes, som gjestet «Mellom himmel og jord» på NRK P1 søndag.

Han gir allerede i dag bort en tiendedel av studiestipendet sitt til veldedige formål. I løpet av et år utgjør det mellom 5000 og 10 000 kroner for en student.

På sommeren, når han arbeider, går også ti prosent av lønna til bistand.

Vil fortsette i arbeidslivet

Hvis han ender opp med å få en grei jobb som sivilingeniør etter endt utdanning, vil Ljønes sannsynligvis være blant de én prosent rikeste i verden.

Da vil han bruke kreftene sine på å påvirke andre, eller – hvis han ender opp med en jobb som leder – så får han en bra lønn, og kan gi bort halvparten og fremdeles ligge på en gjennomsnittsinntekt.

Det som er fint med å gi bort ti prosent allerede i dag, er at når man kommer i arbeidslivet og tjener tre-fire ganger mer, så har man det allerede inne, og kan fortsette på samme linja.

Jørgen Ljønes

Sneglefeber

Tilbake til de 500 kronene. I underkant av 400 av disse ville gått til Regnskogfondet gjennom TV-aksjonen. Ljønes anbefaler i stedet en organisasjon som heter Schistosomiasis Control Initiative.

– Schistosomiasis er sykdommen som på norsk heter sneglefeber. Det er en forferdelig innvollsorm som særlig små barn blir sengeliggende av.

Han kommer med en lang, gjennomtenkt og grundig forklaring med henvisning til randomiserte studier på hvorfor akkurat denne organisasjonen burde få de 500 kronene.

– Konklusjonen er at man kan behandle et barn for et år for under fire kroner.

– Ute etter å hjelpe flest mulig

Han retter samtidig ikke kritikk mot TV-aksjonen på noen måte. For man må bruke penger for å skaffe penger, og man må bruke penger på at pengene blir brukt ordentlig. Tiltak som TV-aksjonen kan dessuten skape motivasjon hos folk som ellers ikke ville bidratt.

– Vi sier ikke at alle andre organisasjoner er dårligere enn de vi anbefaler. Vi er bare ute etter å hjelpe så mange som mulig.

– Hvis du hadde møtt på en tigger og hatt ti kroner i lomma, ville du gitt pengene til tiggeren?

Den tiggeren hadde sikkert hatt godt av den tieren, men kunne samtidig gjort to og et halvt barn fri for sneglefeber et helt år. Og det er viktigere.

Jørgen Ljønes