Hopp til innhold

Jordskjelv på Helgeland

Et kraftig jordskjelv rystet Helgeland i dag. Fortsatt kommer det inn meldinger om etterskjelv.

Jordskjelv siste uke
Foto: jordskjelv.no

– Det ristet og rumlet. Først et ganske kraftig, så et litt mindre. Det var ekkelt å ikke vite hva som skjedde. Man kjente at gulvet ristet og så at bildene på veggen ristet kraftig, sier Marianne Benjaminsen til NRK.no

Hun opplevde situasjonen som svært ubehagelig.

- Det hørtes ut som at noen sprengte noe utenfor huset. Jeg trodde kanskje også det kunne være at noe hadde rast fra skråningen over huset, så jeg sprang ut for å se om det lå noe stein inntil huset.

Kraftig jordskjelv

Marianne Benjaminsen

EKKELT: Marianne Benjaminsen merket jordskjelvet godt i Rødøy.

Foto: Privat

Forskningsleder Conrad Lindholm på NORSAR jordskjelvsenter på Kjeller forteller om et kraftig jordkjelv.

- Dette er et stort jordskjelv. Hovedskjelvet nådde ca 3,5 på Richters skala. Vi har ikke endelig vurdering av jordskjelvet, så dette er kun foreløpige tall. Vi har registrert en rekke etterskjelv og har fått telefoner både fra øst for Rana og ut mot fjorden. En som jeg personlig snakket med i Melfjorden hadde aldri opplevd et så kraftig jordskjelv, og han var vant til rystelser fra Meløy, sier han.

Både fra Aldersundet, Aldra og Utskarpen har det i ettermiddag tikket inn rapporter om skjelv.

Det første skjelvet ca. 13.25, før det minutter senere skal ha vært ett etterskjelv, skriver Rana Blad.

- Ikke materielle skader

Lindholm tror ikke det er snakk om noen materielle skader som følge av rystelsene.


- Jeg forventer ikke noen materielle skader. Da må det betydelig kraftigere jordskjelv til, kanskje opp i 4,5 på Richters skala.

Han har ikke noe klart svar på hvorfor det er rystelser oppover langs Helgelandskysten.

- Det er sannsynligvis en kombinasjon av påtrykk fra den midtatlantiske ryggen og løftet som hele Skandinavia fremdeles gjør etter at istiden forsvant. Vi er i en situasjon hvor hele Skandinavia løfter seg. Rana-området ble truffet av et av Norgeshistoriens største jordskjelv i 1819 og det var på 5,8. Et slikt jordskjelv er mulig og da vil vi få materielle skader, sier forskningslederen.

- Naturfenomen

Forskningsleder Conrad Lindholm på NORSAR jordskjelvsenter på Kjeller mener folk har fått oppleve et relativt sjeldent naturfenomen. Men ifølge Lindblom har ikke alle merket det like godt på kroppen.

- Det varierer veldig hvor sterkt man har merket jordskjelvet. Det kommer an på hvor nært man er. To naboer kan til og med merke det veldig forskjellig i styrke.

Hvordan merket du jordskjelvet?