Jordrottene fortsetter å herje i øysamfunnet

Kulde og vinter har ikke tatt knekken på jordrottene på Helgeland. Nå ødelegger de vinteravlingen for bøndene.

Vånd titter opp fra jordhull

Store mengder vånd, som også kalles jordrotte, skadet store områder dyrka mark på flere øyer på Ytre-Helgeland.

Foto: Espen Johansen

– Den har stukket hull på rundballene vi har liggende ute og begynt og spise av dem. Det gjør at foret råtner og blir ødelagt, fortviler sauebonde Steinar Hoff.

Tapet av foret i rundballene som var ment for sauene i vinter kommer på toppen av alle problemene i fjor, da svømmedyktige smågnagere invaderte flere øyer på ytre Helgeland.

Da gravde de i stykker dyrka mark på øya Austbø i Alstahaug kommune. Vånd, som også blir kalt jordrotte eller vannrotte, er ikke uvanlig langs kysten, men dukket i fjor plutselig opp i enorme mengder.

Mistet to sauer

Og vånden har ikke gått i vinterdvale. Mens plageånden venter på at snøen skal bli borte, har den forsynt seg av foret i rundballene. I tillegg til at gresset blir ødelagt har Steinar Hoff mistet to sauer, som han mener ble syke etter å ha spist fôr fra en rundball hvor vånd hadde tatt seg til rette.

– Den ene lå død i bingen, den andre var i en slik forfatning at jeg måtte avlive den. Årsaken var at de hadde fått i seg fór som det var gått mugg i, sier Hoff.

Våndskade

Slik ser det ut etter på en av de mange rundballene som vånden har forsynt seg fra.

Foto: Steinar Hoff

Krever erstatning

I dag skal gårdbrukere og bondelaget møtes for å diskutere våndproblemet. Både for å få informasjon om hvordan skadene kan begrenses, men også for jobbe sammen for å få erstatning for skadene.

Staten har ingen erstatningsordning for bønder som har lidd tap på grunn av skadedyr.

– Vi må hjelpe til så godt vi kan og kjempe på bøndenes vegne. Derfor har vi innkalt til et åpent møte der vi nærmest vil be bøndene komme med ei bestilling på hva vi i kommunen skal gjøre, sier miljøvernsjef Hans Løvmo i Alstahaug kommune.

På Austbø har Steinar Hoff ikke tenkt å gi seg som bonde, men han innser at det er lite å gjøre med våndplagen.

– Jeg har ikke turt å tenke på hvor mye jeg taper økonomisk på alt dette, men det er snakk om mange tusen kroner. Jeg må kjøpe en del fór på grunn av dette. I tillegg kommer alle skadene den har gjort på jordene, fortviler sauebonden.

Rotteinvasjon på Austbø, Alstahaug

Slik ser det ut på åkeren til Espen Hestvik Johansen etter at rotter har vært på ferde.

Foto: Espen Hestvik Johansen