Hopp til innhold

John-Egil får 10.000 kroner dersom han fullfører kokkeutdanningen

Opplæringskontorer i hele landet sliter med å rekruttere unge til kokkeyrket, men i Narvik har de knekt koden.

Kan få 10.000 kroner dersom han fullfører kokkeutdanningen

John-Egil Nilsen Øyan er kokkelærling i Narvik. Han tror pengene kan få flere til å velge kokkeyrket.

Foto: Privat

NRK har tidligere fortalt at man mangler hele 1000 kokker i Norge.

Siden 2008 har det vært en halvering av søkere til kokk- og servitørfagene i landet, men i Narvik ser trenden ut til å ha snudd.

– I 2013 måtte vi stenge yrkeslinjen for restaurant og matfag, fordi vi kun hadde én søker, men i dag har vi fulle klasser, sier daglig leder for opplæringskontoret for restaurant og matfag i Nordre Nordland, Einar Øverås.

– Gulroten som gir motivasjon

John-Egil Nilsen Øyan er kokkelærling i Narvik

John-Egil gjør klar sjokoladefontenen.

Foto: Privat

Opplæringskontoret har vært opptatt av rekruttering og tilbyr blant annet lærlingene et stipend på ti tusen kroner dersom de fullfører utdanningen.

John-Egil Nilsen Øyan er kokkelærling i Narvik. Han har valgt en bransje som stadig færre vil jobbe i, og sier at pengene kan få flere til å velge kokkeyrket.

– Jeg begynte på utdanningen fordi jeg har en stor lidenskap for mat og liker å jobbe som kokk, men stipendet er nok gulroten som motiverer unge til å søke seg til utdanningen.

– Er det nødvendig å bruke penger som et tiltak for å øke rekrutteringen?

– Jeg tror ungdommer trenger å få noe igjen for det harde arbeidet. Dette tilbudet er en ekstra motivasjon, og det trengs i dette yrket, sier Nilsen Øyan.

– Ikke et lokkemiddel

Einar Øverås ved opplæringskontoret for restaurant og matfag i Nordre Nordland

FIKK PRIS: Einar Øverås mottar prisen for Norges beste lærebedrift fra Kristine Hartvigsen i Norges Kokkemesteres landsforening.

Foto: Privat

Øverås ved opplæringskontoret poengterer at stipendet ikke brukes for å lokke ungdommer til yrket.

– Vi bruker ikke pengene som et lokkemiddel. Man må først og fremst ha en interesse for faget , men pengene kan gi litt ekstra motivasjon.

Han mener rekrutteringsarbeidet opplæringskontoret har gjort på ungdomsskolene i fylket har ført til den økte interessen for faget.

– Vi har brukt mye tid og ressurser på å nå ut til ungdommene og har med det snudd en trend som har vært negativ, sier Øverås.

Forrige helg ble opplæringskontoret kåret til «Norges beste lærebedrift» av NHO og Norges Kokkemesteres landsforening for deres innsats ved å rekruttere elever til bransjen.

– Vi er glade og stolte for det. Det er en anerkjennelse for jobben vi gjør og det er gøy å se at det gir resultater.