NRK Meny
Normal

To år siden Joey (19) forsvant: – Vi føler oss maktesløse

På dagen to år etter at danske Joey Ravn forsvant på grensen mellom Norge og Sverige sitter foreldrene fortvilt igjen og håper på en avslutning.

Joey Ravn

19 år gamle Joey Ravn forsvant på grensen mellom Norge og Sverige 25. juli for to år siden. Foreldrene sitter igjen maktesløse og håper på svar.

Foto: SVT/Privat

– Det er helt uvirkelig. Han har bare dratt på ferie, og ikke kommet hjem igjen. Vi forstår det ikke, forteller Yvonne Ravn i et intervju med Danmarks Radio fredag.

Sammen med ektemannen Per sitter hun igjen med mange spørsmål, etter at sønnen deres forsvant på grensen mellom Norge og Sverige 25. juli 2012.

Dansken ble sist sett da han la i vei for å gå opp på Allak-toppen. Området Ravn ble borte i ligger cirka 30 kilometer fra Tysfjord i Nordland i Norge.

Både frivillige, svensk politi, norsk politi, Norsk Folkehjelp og det danske eftersøgningshold lette etter 19-åringen, som var på telttur i sammen med sin to år yngre kompis. Men søket har forblitt resultatløst.

– Man føler seg så maktesløse, sier Per Ravn i intervjuet med P4 Sjælland på toårsdagen for forsvinningen.

Ville ikke lete

Foreldrene til savnede Joey Ravn

– Det er helt uvirkelig, sier Yvonne og Per Ravn i et intervju med Danmarks Radio på toårsdagen for forsvinningen.

Foto: Dansk TV2

I utgangspunktet ønsket ikke norsk politi å delta i søket fordi de mente det var usannsynlig at dansken hadde kommet seg over på norsk side, men de ga etter for presset og bestemte seg for å bli med og lete.

Politiet i Nordbotten fikk i ettertid kritikk for at de ikke varslet nordmennene raskt nok. Kritikken kom fra svensk Rikspoliti som har gjennomført en gransking av det foreløpige letearbeidet.

Letearbeidet ble opprinnelig avsluttet 2. august 2012, men søket ble gjenopptatt i slutten av samme måned, uten at de kom noe nærmere et svar på hva som kunne ha skjedd med 19-åringen.

I fjor sommer gjorde svensk politi et nytt forsøk på å finne Ravn, også det resultatløst.

Heller ikke etterlysningen gjennom Interpols offentlige liste over forsvunnede personer har ført foreldrene nærmere noe svar, skriver Danmarks Radio.

Ifølge kanalen står i dag 30 danske navn på den lista. Der finnes det også fire navn på norske personer som er forsvunnet, mens Sverige har 19 borgere på lista.

Foreldrene ønsker svar

Småfly deltar i letingen etter Joey Ravn

Dette småflyet ble satt inn i søket etter 19-åringen i Tysfjord-området for to år siden.

Foto: Ola Helness / NRK

Overfor Danmarks Radio avviser det danske Rigspolitiet at det betyr at de er dårligere enn andre land til å finne savnede personer.

Kommunikasjonsrådgiver Thomas Kristensen sier til den danske kanalen at det kan ligge andre forklaringer bak.

– Det kan være at noen land har et mer komplekst saksforløp før de får lov til å etterlyse noen offentlig. Derfor velger de kanskje ikke å gjøre det like ofte som vi gjør.

Tilbake i den danske byen Kirke Såby sitter foreldrene igjen med håpet om en gang å få vite hva som skjedde med sønnen. Og ikke minst at de får noe hjem som de kan begrave.

– Det er som om du har startet på en bok. Du kommer frem til det mest spennende partiet, og så er det plutselig ikke mer å lese. Da kan du ikke komme deg videre, sier Per Ravn til Danmarks Radio.