Hopp til innhold

Joakim (21) elsker hurtigbåter

De fleste passasjerene er mest opptatt av å komme seg hjem til jul. Men Joakim André Bonsaksen (21) synes det er helt spesielt å få reise med hurtigbåten.

Video Båtentusiasten

21-åringen har vært interessert i hurtigbåter helt siden han var liten gutt. Når han nå skal hjem til Lovund på juleferie, er det et halvt år siden sist han tok hurtigbåt.

– Det kribler i kroppen, og det blir på en måte et adrenalinkick, forteller Joakim André Bonsaksen til NRK.no.

Spent

Joakim André Bonsaksen

FØR AVGANG: Joakim Andre Bonsaksen er glad for å reise hjem til jul, og da med favorittbåten MS 'Helgeland.'

Foto: Håvard Karlsen

Da André var liten, tok han mye hurtigbåt mellom Bodø og Lovund. Nå går han på folkehøgskole utenfor Tvedestrand, og får ikke gjort det like ofte. Derfor er det nå stor stas å dra hjem på juleferie.

På venterommet i Bodø er det tydelig at han er litt mer spent enn de andre. Først skal han ta MS «Salten» til Onøy før han må bytte båt til MS «Helgeland» for å komme seg helt til Lovund.

Full oversikt

Joakim André Bonsaksen har en mild form for Aspbergers syndrom , noe som gjerne gjør at man har en spesiell interesse for noe.

– Og jeg har den interessen at jeg liker hurtigbåter. Jeg er veldig opptatt av det, og forsøker å lære noe nytt om hurtigbåter hele tiden, sier 21-åringen.

Det er farten som fascinerer han mest. Joakim Bonsaksen har skisser, bilder og informasjon om et utall hurtigbåter samlet i en perm. Han gjør alt for å være oppdatert på det siste innen hurtigbåtdrift.

Båtmannskapet også fascinert

Hurtigbåtkaptein

Skipper på MS 'Helgeland', Geir Åsberg, kjenner Bonsaksen godt.

Foto: Håvard Karlsen

Men om Bonsaksen er fascinert av hurtigbåtene, er hurtigbåtmannskapet fascinert av den kunnskapsrike 21-åringen.

– Vi kjenner ham som en person som er ekstremt opptatt av hurtigbåter, og det er fascinerende å treffe ham, sier skipper på MS «Helgeland», Geir Åsberg. – Han vet mer om hurtigbådrift enn vi som jobber her.

– Jeg blir nesten sur dersom det er noe nytt som kommer og jeg ikke får informasjon om det med en gang. Det går som regel bra, for jeg går bare på internett eller ringer verftene for å høre om de har papirer og skisser på det, sier Joakim André Bonsaksen til NRK.no.