NRK Meny
Normal

Jentene berget handelsstedet

Nord-Norges kanskje eldste, bevarte handelssted, ble reddet fra totalt forfall, takket være noen målbevisste jenter.

Nordvik gård

Nordvik gård på Dønna er trolig det eldste, bevarte handelsstedet i Nord-Norge.

Foto: Billy Jacobsen / NRK

Etter 12 års innsats, herunder noen solide porsjoner dugnad, kan Nordvik gård på Dønna holdes åpen for besøkende fra sommeren 2009.

- Ja, nå skal Helgeland Museum på Dønna ha Nordvik gamle handelssted som ett av sine prosjekter, og da skal det meningen at det iallfall være sommeråpent på gården, sier Marit Opland Savic.

HØR: Nordvika reddet. Reporter: Billy Jacobsen

Mange bidrag

Hun er til daglig bibliotekar på Solfjellsjøen i Dønna, men forholdet til Nordvik gård, som ligger noen få kilometer lengre nord på øya, fikk hun da hun så hvordan forfallet begynte å få tak i bygningene.

Senere kom Savic og hennes medsøstre i ei kvinnegruppe i posisjon til å overta gården, blant annet i samarbeide med Nordland fylkeskommune og Dønna kommune. I tillegg har det også kommet midler til restaureringen via Riksantikvaren.

Fra 1700-tallet

Den eldste delen av hovedbygningen er fra 1700-tallet, og pryder nå Nordvika nymalt i rødt, med hvite vindussprosser og karmer. Lengre innover marka, kloss inntil fjellet, ligger Nordvik kirke, som ble vigslet i 1871.

Nordvik kirke

Nordvik kirke ble vigslet i 1871, og ligger ved fjellets fot innerst i Nordvika på Dønna.

Foto: Billy Jacobsen / NRK

Severdighet

Gården har lenge vært i bruk til selskaper, for eksempel konfirmasjon og jubileer, men Marit og de andre entusiastene ser gjerne at gården blir brukt enda mer, og at den får en plass i reiselivet som den severdighet den er.

Og ikke minst håper hun at arbeidet med restaureringen kan holde frem.