NRK Meny
Normal

Jente (16) innrømmer bombetrussel mot skole

En fjerde person ble i går kveld pågrepet i forbindelse med trusler mot skoler på Helgeland. Dette er de siktet for.

Kippermoen ungdomsskole

Til sammen fire personer er nå pågrepet i forbindelse med truslene.

Foto: Lars-Petter Kalkenberg / NRK

Mer enn 2.000 elever og ansatte ved flere skoler på Helgeland ble forrige uke sendt hjem, etter at det ble fanget opp truende meldinger på applikasjonen.

Joachim Nymann

Politiadvokat Joachim Nymann i Nordland politidistrikt.

Foto: Politiet

Tre personer er allerede pågrepet og mistenkt for å ha sendt meldingene.

I går ble en 16 år gammel jente pågrepet i Rana.

– Hun har i avhør erkjent å ha publisert meldinger som gikk ut på at en bombe skulle gå av på Mjølan videregående skole. Hun har forklart at hun ikke mente alvor og at hun derfor slettet meldingene i etterkant, sier politiadvokat Joachim Nymann i Nordland politidistrikt.

Bistand fra Kripos

Trussel mot skoler i Mosjøen via Jodel

Trussel mot skoler i Mosjøen via Jodel. Lignende meldinger ble også framsatt mot Polarsirkelen videregående skole i Rana.

Foto: Skjermdump fra Jodel

Politiet i Mo i Rana er nå sikre på å ha avdekket identiteten til den som la ut meldingen som førte til at flere videregående skoler i kommunen ble stengt.

Det var først og fremst elektroniske spor som ledet politiet fram til 16-åringen som ble pågrepet i går.

– Det er etterforskningsarbeidet som er gjort i saken og spesielt det tekniske arbeidet hvor vi har fått god hjelp og bistand fra Kripos.

Til sammen fire personer er siktet for truslene mot skoler på Helgeland. De fire er alle siktet etter straffelovens paragraf 263.

  • Gutt (15)

Meldte seg selv 14. januar og innrømmet å ha sendt ut den opprinnelige meldingen dagen før. Trusselen lød «Ikke kom på skolen imorgen, Kippermoen. Lærerne skal få svi».

  • Mann i 20-årene

Pågrepet 15. januar: Siktet for truslene som ble framsatt samme dag som skolene på Kippermoen i Mosjøen ble stengt. Trusselen lød «Politiet har feil person. I morgen blir det et helvete».

  • Gutt (16)

Pågrepet 15. januar. Skal ha kommet med trusler mot videregående skoler i Mo i Rana. Gutten har erkjent delvis straffskyld i henhold til siktelsen. I avhør har han forklart at han ville ha en fridag fra skolen og at han fikk ideen til dette etter det som skjedde i Mosjøen.

  • Jente (16)

Pågrepet 20. januar. Jenta har i avhør innrømmet å ha publisert meldinger som gikk ut på at en bombe skulle gå av på Mjølan videregående skole. Hun har forklart at hun ikke mente alvor og at hun derfor slettet meldingene i etterkant.

Jodel

Den tyske mobilappen Jodel har vært et spesielt yndet sted for trusselmeldinger den siste tiden.

Foto: Vilde Bratland Erikstad / NRK

Venter rask avgjørelse

Sakene er i stor grad ferdig etterforsket, men politiet vurderer om det skal tas ytterligere etterforskningsskritt.

– Deretter tar vi sikte på å få påtaleavgjort sakene så raskt som mulig, og da spesielt fordi det er unge personer som er involverte, sier Nymann.

Jodel-trusler

Jodel er en meldingsapplikasjon som minner mye om Twitter, men innleggene blir postet anonymt. Man kan se innlegg innenfor en radius på ti kilometer.

Også tidligere har elever ved norske skoler brukt jodel-appen til å fremsette trusler mot skoler. I november skjedde det tre ganger på to dager mot skoler i Telemark, Vestfold og Akershus.

Tidligere i år ble det kjent at det ikke blir tatt ut tiltale mot en 16 år gammel gutt som brukte mobilappen til å fremsette trusler mot Greveskogen skole i Tønsberg. Saken blir isteden håndtert i konfliktrådet.

Reaksjonen er imidlertid gjort betinget, noe som vil si at dersom gutten gjør noe straffbart i løpet av en tidsperiode, såvil saken kunne tas opp igjen.