Hopp til innhold

Jens nordover for å roe gemyttene

– Kunnskapsinnhentingen betyr at vi raskere kan åpne Lofoten og Vesterålen den dagen det blir aktuelt, sa statsminister Jens Stoltenberg, da han orienterte nordlendingene om forvaltningsplanen for Lofoten og Barentshavet.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Lørdag var statsministeren i Bodø for å presentere den reviderte forvaltningsplanen for lokale politikere og næringsliv. Til tross for at Arbeiderpartiets folk i nord har kjempet hardt for konsekvensutredning, vanket det bare ros og godord da statsminister Jens Stoltenberg tok turen til fylkeshovestaden i Nordland i dag.

– Jeg tror alle ser at det går an å kombinere fisk og oljevirksomhet. Vi åpner nå store områder hvor vi er trygge på at det er riktig å gå videre. Vi henter inn mer kunnskap i områdene Nordland VI, VII og Troms II hvor det er mer usikkerhet, sier Jens Stoltenberg til NRK.no.

Hva er forskjellen på kunnskapsinnhenting og konsekvensutredning?

– For åpne Lofoten, Vesterålen og Senja må vi gjennomføre en formell konsekvensutredning. Det gjør vi ikke nå. Men den kunnskapen vi skaffer oss nå vil kunne brukes framtidig konsekvensutredning. Da vil utredningen kunne gjennomføres raskere, sier statsministeren.

Vil spare mye tid

Tor Arne Strøm hilser på Jens Stoltenberg

GOD TONE: Stortingsrepresentant Tor Arne Strøm (Ap) og Jens Stoltenberg.

Foto: Susanne Lysvold / NRK

Stoltenberg antyder at det bare vil ta ett år fra beslutningen er tatt, til området eventuelt kan åpnes for oljeleting.

– I 2013 skal vi på nytt ta stilling til om vi skal videre i prosessen med å åpne disse områdene for petroleumsvirksomhet, sier statsministeren.

– God pakkeløsning

Stortingsrepresentant Tor Arne Strøm (Ap)har vært en ivrig forkjemper for konsekvensutredning. Men det var ikke ukvemsord han serverte sjefen under Bodø-besøket i dag.

– Vi har fått en god pakkeløsning. Dette er riktignok ingen konsekvensutredning, men det er en åpningsplan. Både partiet i Nordland, fagbevegelsen og jeg er strålende fornøyd med det som Jens har fått til innad i regjeringen, sier Strøm.

Han er overbevist om at den såkalte kunnskapsinnhentingen vil generere en konsekvensutredning. Han innrømmer likevel at han er utålmodig.

– Men vi må bare ta dette skrittvis framover. Neste milepæl er landsmøtet i Arbeiderpartiet i 2013. Vi skal jobbe beinhardt for at det blir konsekvensutredning, sier han.

Høyre: – Ingen grunn til å være fornøyd

Spent på å høre Jens Stoltenberg i Bodø

Spente tilhørere, f.v leder Oddleiv Olavsen i Høyres fylkestingsgruppe, Rita Lekang i LO, Rune Pettersen i Fellesforbundet og rektor Pål A. Pedersen ved Universitet i Nordland.

Foto: Susanne Lysvold / NRK

Gruppeleder Oddleiv Olavsen for Høyre i Nordland fylkesting synes ikke Ap-medlemmene i Nordland har noen grunn til smile i dag.

– Jeg konstaterer at partiapparatet fungerer. Men konsekvensen av det som nå gjøres er at prosessen skyves ut i tid. Jeg frykter dette politiske spillet er så infløkt at det ikke blir noen ny runde om to år, sier han.

Mest skuffet er han over det han kaller Arbeiderpartiets svik overfor velgerne.

– Knefallet for SV er et demokratisk problem. At noen få mennesker skal overkjøre flertallet på Stortinget og kongeriket Norge er utålelig. Ap har svikter ungdommen i Nordland, som kunne fått arbeidsplasser i oljeindustrien i Nordland, sier Olavsen.

– Bare en delseier

Venstre som er samlet til valgkampforeberedelser med 25 lokalpolitikere fra Nordland Venstre i Bodø i dag, mener det er for tidlig å innkassere full seier for miljøinteressene.

– Miljøet har vunnet en delseier, men det er en midlertidig seier fram til neste stortingsvalg i 2013. Spørsmålet om vern av de sårbare havområdene utenfor Lofoten/Vesterålen/Senja flyttes nå over til miljøpartiene Venstre, KrF og en ny borgerlig regjering i 2013, sier Venstres nestleder Ola Elvestuen til NRK.no.

Rakk ikke møtet

Jens Stoltenberg i Bodø

I BODØ I DAG: Statminister Jens Stoltenberg bruker helga på å roe gemyttene i nord.

Foto: Dan Henrik Klausen

Det var fredag ettermiddag at næringsliv, politikere og organisasjoner ble innkalt til stasministerens orienteringsmøte i Bodø. Det falt ikke i god jord i Vesterålen, som klokka 17 fredag fikk beskjeden om at konsekvensutredningen for områdene utenfor Lofoten og Vesterålen enda en gang er utsatt.

Leder Jonni Solsvik i Vesterålen regionråd har liten forståelse for at et slikt møte blir planlagt så sent at det ikke er mulig å rekke til Bodø med fly.

– Vesterålen regionråd skulle gjerne ha deltatt på møtet, men med så kort varsel var det ikke mulig. Dersom statsministeren anså dette for å være et viktig møte, kunne og burde de varslet om møtet slik at det var mulig å delta, sier en skuffet Jonni Solsvik (H).

Umulig å komme

Solsvik synes det er prisverdig at statsministeren etter en så viktig beslutning, tar turen nordover.

– Men det er like viktig å sørge for å planlegge slik at de aktørene man ønsker å nå har mulighet til å kunne delta. Nå kan vårt fravær oppfattes som et signal på vi ikke anser møtet som viktig. For det gjør vi absolutt, sier ha til NRK.no.

Disse blokkene åpnes for petroleumsvirksomhet

Disse blokkene åpnes for petroleumsvirksomhet

Foto: Grafikk Dan Henrik Klausen