Jenny (4 uker) er Norges yngste sjarkeier

Da det ble kjent at sjarkfiskeren Jon Vegar Strømsnes skulle få barn, fikk kompisene en idé. De bygde en modell av sjarken hans og gjorde den om til barnevogn.

Barnevognsjark

Barnevognen sklir naturlig inn i omgivelsene sammen med havet og øya Landegode i bakgrunnen.

Foto: Vilde Bratland Erikstad / NRK

Siden november i fjor har Harry Myrvold holdt prosjektet hemmelig i garasjen. I utgangspunktet skulle fødselsgaven være et enkelt prosjekt, men sammen med broren Alf har han gjort om garasjen til et aldri så lite skipsverft.

– Det har tatt litt av, det var ikke helt slik vi så det for oss. Tanken var å lage ei enkel barnevogn, men vi visste ikke helt om vi kom til å få det til. Så ballet det litt på seg etter hvert, forteller barnevognbyggeren fra Bodø.

Jenny (4 uker) i sjarkbarnevognen

Jenny har funnet seg godt til rette i sin første sjark.

Foto: Jon Vegar Strømsnes

Barnevognen ble etter hvert innredet helt lik som originalmodellen, med både fungerende lanterner og blåser på sidene. Vognen er bare godkjent for én passasjer, men Harry håper likevel det kommer flere.

– Det er jo slik at Jon Vegar har kvote på båten for hvor mye fisk han får fiske, på denne modellen er det kvote for én unge, så satser vi på at kvoten kan utvides til to neste år, forteller Harry og ler godt.

Båtbygger Harry

Barnevogn-ingeniør Harry Myrvold lot seg avfotografere sammen med sjarken før den ble fraktet fra «verftet» i Bodø til den nyfødte i Steigen.

Foto: Vilde Bratland Erikstad / NRK

– Fantastisk laget

For en måned siden kom Jenny til verden, og et par uker senere ble barnevognsjarken overlevert til en uvitende nyfødt og to paffe foreldre. Barnefaren ble rørt da han fikk se barnevognsjarken for første gang.

– Jeg ble rimelig sjokkert da jeg så den. Båten er fantastisk laget, den er nesten prikk lik originalen. Det er helt utrolig at det går an å komme på noe sånt, man blir jo litt rørt, forteller Jon Vegar Strømsnes.

Siden mor er fra Oslo har mesanseilet fått klubblogoen til fotballaget Lyn på ene siden, og til ære for far pryder fotballaget Liverpools «liver bird» den andre siden. Selv om Jon Vegar er veldig fornøyd med sjarken, skulle han helst sett at det var Bodø/Glimt, og ikke Lyn som prydet den andre siden av mesanseilet.

– Men det får gå greit siden samboeren holder med Lyn, sier han og ler.

17. mai-toget

Vogna er ikke tilrettelagt for snø og vinter, men når våren kommer skal den ut på veien.

– Holder været seg greit på 17. mai tar vi med oss vogna i toget, forteller Jon Vegard.

I mellomtiden står den og vogger med Jenny om bord på stuegulvet hjemme. Sjarken kan nemlig løftes fra understellet og plasseres på en gyngende tørrdokk som vogger. Der kan Jenny ligge trygt i sin egen sjark når far er ute på havet i søsterskipet «Poseidon».

Sjarkbarnevogn i solnedgang

Et sted der ute på havet seiler sjarken «Poseidon» på jakt etter fisk. Trygt på land står barnevognsjarken med samme navn og nyter solnedgangen.

Foto: Vilde Bratland Erikstad / NRK