Jegere skjøt mot løpsk bjørn – ble bøtelagt

To jegere i Saltdal mener de ikke hadde noe valg da de skjøt etter bjørnen som kom løpende mot dem i full fart. Politiet er uenig og har bøtelagt begge to.

Bjørnejakt Saltdal

FIKK BOT: Elgen ble hardt skadet i flukten fra bjørnen og jegeren NRK har snakket med valgte å avlive den på egen hånd. Det har han blitt bøtelagt for. – Jeg stusser veldig på at jeg blir straffet for å ha avlivet en skadet elg, sier han.

Foto: Vegar Pedersen

Jegerne har fått bøter på henholdsvis 7.000 og 10.000 kroner, skriver Avisa Nordland. Statsadvokaten i Nordland mener jegerne har brutt viltlovens paragraf 19.

– De har opptrådt på en sånn måte at det kunne oppstått fare for mennesker og de kunne ha utsatt viltet for unødige lidelser, sier politiadvokat Margrete Torseter.

Det er en konklusjon jegerne synes er særdeles merkelig.

– Jeg er veldig overrasket over boten og den kommer jeg ikke til å vedta, sier en av jegerne på telefon til NRK.

Bjørnen i full galopp

Hendelsen skjedde under en ellers lovlig bjørnejakt i Saltdal i Nordland i juli i 2013. De to jegerne og 13 andre var leid inn i et skadefellingslag som var på jakt etter bjørnen som hadde tatt flere sau gjennom sommeren.

Bjørnen fikk jegerne aldri has på, men for de to bøtelagte jegerne kom bjørnen mye nærmere enn de hadde ønsket seg.

De to var på vei til nest siste jaktpost da de fikk en meget ubehagelig overraskelse.

– Jeg hørte et knas bak meg, og når jeg snur meg kommer en elg springende mot oss i en vanvittig fart. Jeg kastet meg ut i grøfta og i det jeg snur meg tilbake mot stien ser jeg plutselig bjørnen i full galopp rett mot oss, sier jegeren, som ønsker å være anonym, til NRK.

Bjørnejakt i Saltdal, Nordnes

Hendelsen skjedde under en ellers lovlig bjørnejakt i Saltdal i Nordland i juli i 2013. De to jegerne og 13 andre var leid inn i et skadefellingslag som var på jakt etter bjørnen som hadde tatt flere sau gjennom sommeren.

Foto: Bente H. Johansen / NRK

Skjøt fra seks meters hold

Redde og forfjamsede begynte jegerne å skyte etter bjørnen, men den kom seg unna i siste sekund.

– Jeg løsnet det første skuddet da bjørnen var snaue seks meter unna. Jeg bommet, og det gjorde jeg også på det andre skuddet. Også kameraten min fyrte av et skudd som ikke så ut til å treffe.

Bjørnen forsvant til skogs tilsynelatende uskadd, men politiet mener altså at jegernes opptreden var i strid med viltloven.

– De har skutt fra liggende stilling, uten anlegg og med tildekket siktemiddel, sier politiadvokat Torseter.

– Men var ikke jegerne i en nødssituasjon?

– Statsadvokaten i Nordland har konkludert med at de ikke var i en nødvergesituasjon, sier Torseter.

– Et sjokk for meg

Den konklusjonen er jegerne fullstendig uenig i.

– Hele episoden var et sjokk for meg. Det satt i meg i mange dager etterpå. Det var dramatisk å få bjørnen i den hastigheten rett mot seg. Jeg lå nede på bakken også, så jeg hadde ingen mulighet til å hoppe til side. Vi hadde helt klart ikke noe valg. Dessuten var vi i skogen i forbindelse med en lovlig bjørnejakt, sier jegeren NRK har snakket med.

– Ville du gjort det samme igjen?

– Jeg vil aldri oppleve noe sånt igjen, det er helt usannsynlig. Men jeg ville gjort akkurat det samme en gang til. Jeg har pratet med flere som kjenner bjørnen godt. De sier at det var ekstra farlig ettersom jeg lå nede i grøfta, bjørnen kunne tro det var elgen som lå der og gå til angrep.

Skjøt elgen – fikk bot

Jegeren NRK har snakket med fikk også bot for å ha avlivet elgen som ble skadet under flukten fra bjørnen. Ifølge statsadvokaten hadde han ikke tillatelse til skyte elgen.

– Jeg stusser veldig på at jeg får bot for å ha avlivet en hardt skadet elg. Jeg hadde skjønt at jeg fikk bot om jeg bare hadde gått fra stedet, for da ville jeg etterlatt elgen i en forferdelig tilstand.

Begge jegerne nekter å vedta boten og dermed ligger det an til rettssak i Salten tingrett.

– Må være lov

Advokat Nils Aga, som representerer jegerne, forteller at saken har interesse langt utenfor Saltdal.

– Det er mange i jaktmiljøet som er interessert i denne saken og som støtter disse to. De mener det må være lov å handle som de gjorde, sier han.

Aga mener begge jegerne handlet helt rett.

– Den første jegeren handlet i nødverge og den andre skjøt etter bjørnen i den tro at den allerede var truffet. Han ville unngå at et skadeskutt dyr forsvant ut i skogen.

Hetser bjørnejegere i saltdal
Janne Sjelmo Nordås