NRK Meny
Normal

Jan Ottos private brannbil har berget verdier for flere millioner

De to siste årene har en privateid brannbil hindret branner fra å spre seg på Sandhornøya i Gildeskål. Nå skal brannkorpset få sin egen brannbil, lover ordføreren.

Brann i garasje i Gildeskål

Denne brannen i en garasje i Gildeskål i forrige uke spredte seg ikke videre, trolig takket være brannbilen til Jan Otto Mentzoni.

Foto: HARRY HENRIKSEN

For to år siden hindret en privateid brannbil at en boligbrann på Sandhornøya i Gildeskål spredte seg til øvrig bebyggelse.

I forrige uke var det på ny en brann i området, denne gang i en garasje. Og på samme måte som sist, var det trolig brannbilen til Jan Otto Mentzoni som hindret at brannen spredte seg.

– Hadde det ikke vært for denne brannbilen, ville sannsynligvis nabobygget strøket med, sier Håkan Hammer, som er en av åtte personer som utgjøre den lokale brannstyrken på Sandhornøya.

Han forteller at den nærmeste kommunaleide brannbilen befinner seg på Inndyr, og at den ikke var på plass før etter en time.

– Da var vi allerede ferdig med selve slukkingsarbeidet. Det er for dumt at man må gå til innkjøp av en brannbil privat for å få en forsvarlig beredskap. Nå er det på tide at vi får på plass en egen brannbil, slik at vi er bedre rustet til å redde bygninger og liv, sier Hammer.

Får ikke øve med brannbilen

Jan Otto Mentzoni i Gildeskål

Jan Otto Mentzoni i Gildeskål med brannbilen han for noen år siden betalt 50 000 kroner for.

Foto: Maia Hansen

Jan Otto Mentzoni, som er stasjonsleder for brannkorpset på Sandhornøya, forteller at så lenge brannbilen er privateid, er det ikke mulig for mannskapet å bruke bilen i brannøvelser. De får nemlig kun lov å øve med det utstyret de har fått av Salten brann.

– Hadde vi fått denne eller en annen bil inn i beredskapen, så hadde vi kunnet øve med den, og dermed vært bedre rustet til å gjøre en innsats når noe skjer, sier Mentzoni.

Har berget verdier for 10 millioner

Ordfører Petter Jørgen Pedersen i Gildeskål kommune

Ordfører Petter Jørgen Pedersen i Gildeskål kommune.

Foto: Privat

Brannkorpset har tidligere henvendt seg til kommunen for å få en endring på situasjonen, uten at det har ført fram. Etter brannen forrige uke, har imidlertid den kommunale ledelsen i kommunen snudd.

– Denne bilen har de to siste årene reddet verdier for minst 10 millioner kroner. Vi vil derfor ikke lenger akseptere situasjonen, og vil kreve at Salten brann overtar denne brannbilen, eventuelt at det kjøpes en ny, sier ordfører Petter Jørgen Pedersen (Ap).

– Ikke unik situasjon for Gildeskål

Brannsjef Rolf Søtorp i Salten brann er positiv til å styrke brannvernet, hvis Gildeskål kommune ønsker det.

Brannsjef Rolf Søtorp i Salten brann

Brannsjef Rolf Søtorp i Salten brann.

Foto: Katrine Olsen Sørgård / NRK

– Forrige gang dette var tema, forstod jeg det slik at kommunen, basert på en risiko- og samarbeidsanalyse, ikke ønsket å ytterligere styrke brannvernordninga i Gildeskål. Men hvis de nå ønsker å endre på dette, er jo det bare bra. Jeg ser fram til å få en hjemmel fra ordføreren til å iverksette dette.

Søtorp forteller at situasjonen i Gildeskål ikke er unik.

– Vårt ansvarsområde dekker 11 000 kvadratkilometer. Å dekke alle steder med tungt innsatsmateriell, er kostnadsmessig umulig. Likevel vil jeg understreke at alle våre eierkommuner har et sterkere brannvern enn det loven krever, sier brannsjefen.

Laster kart, vennligst vent...

Her skjedde den siste brannen, 25. august.

Video

Distriktsnyheter fra Nordland. TV
I tredje episode av Stortvildet må Erna Solberg tegne Jonas Gahr Støre. KrF må debattere som SV og motsatt. Hvem vinner debatten?
 Er Jonas Gahr Støre (Ap) god på seksualundervising? Se episode 2 av Stortvildet.