NRK Meny
Normal

Jaktlag skjøt dekkelgen i Bø: – Den hadde store sår rundt halsen

Bildene av elgkua med et tynnslitt bildekk rundt halsen gikk landet rundt, og det ble holdt navnekonkurranse på Norgesglasset i P1. Men kjendisstatusen ble smertefull og kortvarig.

Dekkelgen i Bø skutt under elgjakta

BLE KJENDIS: Dekkelgen Michelle Engen ble landskjendis da hun dukket opp med et bildekk rundt halsen. Dekket førte imidlertid til mer enn kjendisstatus. – Dekket har gnagd seg inn i halsen og påført dyret store lidelser, sier elgjegerne som avlivet kua sist lørdag.

Foto: Arvid Thorsen/Sigbjørn Johnsen

Det var Jørgenfjord jaktlag i Bø i Vesterålen som skjøt «Felgfrid» eller «Michelle Engen» som hun også ble kalt – og det var i grevens tid ifølge Johnny Johnsen, som er leder av jaktlaget.

– Vi så med en gang at det var noe galt med elgen. Den hadde et dypt søkk i nakken, og et sju centimeter langt gnagsår. Såret gikk helt inn til nakkevirvlene og var betent. Dekket hadde elgen tydeligvis klart å bli kvitt i løpet av seinsommeren eller høsten, sier Johnsen til NRK.no.

Sist elgkua verserte i media var i vår da Viltnemnda i Bø fikk melding om at elgkua var observert med en liten elgkalv.

Kjøttet måtte kasseres

Dekkelgen i Bø skutt under elgjakta

Elgkua hadde blitt kvitt bildekket, men hadde dype, betente sår rundt halsen da den ble felt.

Foto: Sigbjørn Johnsen

– Dyret hadde ingen synlige problemer med dekket rundt halsen. Vi valgte derfor å ikke avlive den, uttalte jordbrukssjef Tor Andersen
i Bø den gang.

Men i løpet av sommeren og høsten har det tydeligvis gått nedover med dekkelgen.

– Dyret måtte kasseres, kjøttet var ikke egnet som menneskeføde, sier Johnsen.

Hadde det ikke godt

Jaktlaget er ikke i tvil om at elgen ville dødd en langsom og pinefull død dersom den ikke hadde blitt avlivet nå.

– Den hadde det ikke godt, og ville neppe overlevd vinteren, sier Sigbjørn Johnsen i jaktlaget.

Skogens dekkdronning

Den uvanlige elgkua med et tynnslitt bildekk rundt halsen ble første gang observert ved Guvåg i Bø i februar i år. Ingen kunne forklare hvordan elgen hadde klart å få et bildekk rundt halsen.

(artikkelen fortsetter under)

Elgku med dekk rundt halsen

Elgkua og kalven hennes holder seg området ved Guvåg i Bø kommune, og Viltnemnda følger med på hvordan det går med henne.

Foto: Tor Andersen / Viltnemda

Viltnemnda i kommunen kostet på seg en humoristisk bemerkning på den uheldige elgens vegne.

– Hadde politiet sett hvor slitt dekket er, ville de avskiltet elgen med en gang, uttalte leder Tor Andersen i Viltnemnda til NRK.no.

Bestilte sterk bedøvelse

Uheldig elg har rotet seg inn i dekk.

En litt uvanlig elgku ble observert ved Guvåg i Bø kommune, rundt halsen hadde hun et tynnslitt bildekk-

Foto: Arvid Thorsen

Deretter ble det gjort flere forsøk på å avlive elgkua. Veterinær Berit Hansen i Bø måtte bestille et ekstra sterkt bedøvelsesmiddel for å bedøve kua.

Planen var å skjære av dekket, og gi henne motgift slik at hun våkner opp igjen.

Men elgen kom seg unna veterinæren og medhjelperne, og ingen så noe til kua før i sommer.

Leder i Viltnemnda Tor Andersen synes det er trist å høre at elgkua led før den ble skutt.

– I etterpåklokskapens navn kan man no mene både det ene og det andre om at dyret ikke ble tatt ut før. Men det var en avveining som ble gjort. Naturen byr på dyretragedier fra tid til annen, sier han til NRK.no.

Fornøyd med elgjakta

Elgjakta er årets høydepunkt for mange. Jørgenfjord jaktlag, Bø i Vesterålen er storfornøyd med året

Elgjakta er årets høydepunkt for mange. Jørgenfjord jaktlag, Bø i Vesterålen er storfornøyd med årets jakt. Fra venstre: Petter Larsen, Arvid Thorsen, Frode Thorsen, Jonny Hansen, Odgeir Gjerdsen, Stian Larsen, Nils Hermandsen og foran Svein Bjarne Olsen. Gunn Merete Mathisen, Sigbjørn Johnsen, Morten Andersen og Bjørn Johnsen var ikke til stede.

Foto: Bjørnar Hansen

Jaktlaget Jørgenfjord hadde en kvote på sju elger, og samtlige er felt. Dekkelgen inngår ikke i kvoten, men det gjorde kalven hennes.

– Det er svært mye elg i kommunen, så vi ble ekstra tidlig ferdig i år. Vi startet lørdag, og i dag ble den siste elgen felt. På disse dagene har vi talt 28 dyr, så vi kunne skutt mange flere dersom vi hadde hatt større kvote. Men vi er fornøyd, sier jaktlagsleder Johnny Johnsen til NRK.no.