Jakter på bjørn

I natt startet jakten i Hemnes, etter at fylkesmannen behandlet søknaden om fellingstillatelse i går.

Bjørn

35 jegere er klare for å jakte på bamsen.

Foto: Arne Nævra / Scanpix

- Det er med bakgrunn i flere tap av dyr på beite at vi sendte søknaden, sier ordfører Kjell Idar Juvik i Hemnes til Rana blad.

Fylkesmannens miljøvernavdeling brukte under en time på å behandle skadefellingstillatelsen.

To sauer drept

Det er funnet to kadaver de siste dagene, og jakten på bjørnen bygges opp rundt disse kadavrene.

Natt til søndag ble det funnet ett i Orrhaugen ved Røsvatnet, og det siste ble funnet natt til mandag i Baklandet i Korgen.

- De første jegerne var ute i natt, - de er ute stort sett på natta. Bjørnen ligger i dagleie, gjerne en til to mil unna der han jakter, sier Jon Arne Leirvik, konsulent på landbrukskontoret i Hemnes kommune.

Strategisk jakt

Jakten på bjørn foregår slik:

- Når vi har et forholdsvis ferskt kadaver, så foregår jakten på den måten at jegerne plasserer seg strategisk rundt. Det er sannsynlig at bjørnen vil komme tilbake til kadaveret for å forsyne seg på nytt, sier Leirvik.

- Stort sett går de frem på denne måten, helt til de har konkrete bevis. De har også hunder tilgjengelige, som kan søke etter spor, eventuelt kan de slippe løs hundene, men mest sannsynlig vil de være i band.

Ikke noe å frykte

I følge Jon Arne Leirvik har turgåere ikke så mye å være redd for.

- Jeg tror det er helt usannsynlig at de får se bjørnen. Selv var jeg ute på tur 200 timer forleden år, og 180 timer i fjor. Jeg har ikke ikke sett snurten av bjørn. Og jeg gikk mye kveld og natt, sier Leirvik.

- Jeg forstår at folk blir skremt, men så lenge bjørnen vet av deg, får du ikke se han heller, sier Leirvik.

35 jegere

Totalt er det 35 mann som har satt seg opp på jaktlisten. Jaktlaget har to uker på seg til å skyte bamsen.

- De kommer til å jakte rundt kadavrene noen dager. Hvis de ikke finner nye kadaver, så blir jakten å bero. Det er ingen vits i å holde på hvis det går lang tid og det ikke er noen aktivitet. Hvis det senere dukker opp nye kadavre, vil vi sette i gang jakt på de, sier Leirvik.