NRK Meny
Normal

Russisk jagerfly kom «ubehagelig nært»

Mannskapet om bord et norsk Orion-fly fikk et russisk jagerfly «ubehagelig nært» under et øvelsestokt i Barentshavet.

Orionfly

10. april opplevde mannskapet på et norsk Orion-fly at et russisk MIG-31 kom «ubehagelig nært». (arkivbilde)

Det var i tirsdag forrige at det russiske MIG-31 tok til vingene for å sjekke aktiviteten til det norske flyet, skriver Andøyposten.

– Det russiske jagerflyet var i nærheten tre ganger. Den første gangen ganske langt unna, den andre et par tusen fot over det norske flyet. Det siste gangen var de adskillig nærmere og kom bakfra i en situasjon som det norske mannskapet syntes var ubehagelig nært, sier oberstløytnant John Espen Lien til NRK.no.

Lien kan ikke si hvor nære MIG-31-flyet var, men sier at det var nære nok til at det begrenset Orion-flyets manøvreringsmulighet.

Ingen radiokontakt

– I dette bildet hører det også med at flyene ikke har radiokontakt. Dermed føler man seg raskere utrygg når det foregår en slik passering, sier han.

Det er ikke uvanlig at russiske fly tar til vingene for å sjekke norsk aktivitet i luftrommet. Det samme gjør også norske jagerfly når det gjelder russisk aktivitet.

Vil snakke med russerne

– Dette er en del av det som foregår i våre områder. Vi skal ikke legge for mye i dette, samtidig som det jo er en situasjon vi har funnet grunn til å reagere på, sier Lien.

– Mannskapet har oppfattet det såpass alvorlig at de har funnet grunn til å rapportere det videre til oss. Vi vil på rutinemessig basis ta dette videre til russiske myndigheter på vårt nivå, sier oberstløytnanten.

Dramatikk i 1987

Episoden forrige uke var dramatisk nok, men 13. september 1987 holdt det på å gå ordentlig galt.

Da kom et russisk SU-27 Flanker jagerfly så nært et norsk Orion-fly at en av propellene på det norske flyet tok borti halepartiet på det russiske flyet, skriver Andøyposten.

Likevel landet begge flyene trygt på bakken.