Hopp til innhold

– Den høyeste istappen rager over en meter

June Grønseth trodde ikke sine egne øyne da hun tilfeldig tittet inn i ei litt bortgjemt gruvesjakt på søndagsturen. – Hulen var full av «oppoveristapper», den høyeste over en meter høy.

Vanligvis henger istappene ned fra hustak og skrenter ute i naturen, men disse istappene som er fotografert i Hadsel har valgt en annen vri.

– Jeg har aldri sett noe slikt før, sier Grønseth, som er fra Laukvik i Lofoten om «oppoveristappene».

Spesielle istapper i grotte i Vesterålen

Slik så isen ut foran huleåpningen.

Foto: June Grønseth

Det var helt tilfeldig at hun kikket inn i ei litt bortgjemt hule da hun var på tur i Morfjord i nabokommunen Hadsel. Årsaken til at hun stoppet opp var at isen foran inngangen hadde en uvanlig form.

– Området er mineralrikt, og jeg tror dette har vært en prøvesjakt hvor det ble lett etter mineraler.

Grønseth er ofte ute og leter etter spennende fotomotiver, og har en egen Facebook-side hvor hun legger ut bildene sine. Men synet som møtte henne denne dagen var hun ikke forberedt på.

– Fargene er helt eventyrlige. Det er blått, grønt og gult. På bunnen av hulen «vokste» det opp høye, og svært tynne istapper rett opp av isen. Et nydelig syn og spennende for en hobbyfotograf, forteller June Grønseth til NRK.no.

Dryppstein i is

Spesielle istapper i grotte i Vesterålen

Vanligvis henger istappene ned fra hustak og skrenter, men disse istappene som er fotografert i Hadsel har valgt en annen vri.

Foto: June Grønseth

Istappene minner veldig om stalagmitter som står rett opp inne i dryppsteinshuler.

– Jeg så også flere stalagmitter i hulen, men de var bare 6–7 centimeter høye. Ingenting mot istappene, sier hun.

Selv om det er mange kuldegrader ute, drypper vannet inne i sjakten.

– Det er tydeligvis varme i berget for det drypper vann fra taket. Men bunnen er bunnfrossen. Vannet må ha dryppet på nøyaktig samme punktet, og så har de altså vokst og vokst, tror hun.

Lyssatte skulpturene

Grønseth har besøkt hulen to ganger etter at hun først kom over den før jul. Den siste gangen ble ekstra spennende. Da hadde hun med seg belysning, og fikk tatt ekstra fine bilder.

– Det hadde også kommet mer is i bunnen av hulen. Dermed fikk jeg «speilene» i bildene, sier hun fornøyd.

Naturens ispinner

Det er ikke første gangen NRK.no skriver om «oppoveristapper». I januar i fjor fant Bente Hjellsand fra Narvik en tunnel full av istapper som så ut som de vokste rett opp av bakken.

Statsmeteorolog Inger-Lise Aasen Askautrud i NRK fortalte da at hun for inntil to år siden aldri hadde hørt om «værfenomenet».

Men da sprengkulda slo til over hele landet i den vinteren dukket det opp flere bilder av oppoveristapper på yr.no.

Har du sett kunstverk skapt av kulde og vann? Send oss et bilde!

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.