Isolerte etter ras – i morgen kan de miste strømmen

Rundt 15 personer har vært isolert på det lille tettstedet Myrland i Lofoten etter at svære steinblokker knuste veien på torsdag.

fv805

Slik så veien ut etter raset på torsdag.

Foto: Cody Duncan

Flere mennesker er fortsatt isolert etter steinraset som sperret rundt 15 personer inne

Innbyggerne på Myrland fikk i dag en tekstmelding hvor de fikk vite at Lofotkraft kan bli nødt til å kutte strømmen når arbeidet med å sprenge de store steinklossene begynner i morgen.

– Vi har fått melding fra Lofotkraft om at de kan komme til å kutte strømmen mellom 08.30 og 18.00 i morgen. Akkurat nå er det minus fem grader her, så det kan bli en utfordring dersom det varer lengre enn planlagt, forteller Cody Duncan

– Fryseboksen er tom

Veien er stengt og beboerne kommer seg ikke til matbutikken. Cody Duncan som bor på Myrland har tømt matlageret sitt, og trenger hjelp fra den andre siden for å få påfyll.

Cody Duncan
Foto: Cody Duncan

– Fryseboksen min er tom nå. Jeg håper en venn på den andre siden har mulighet til å komme innover til rasstedet i morgen, så han kan få overlevert matvarer til meg.

Det bor rundt 15 personer på det lille tettstedet og foreløpig har ikke Duncan vært i kontakt med noen av de andre som bor der.

– Folk er flinke til å hamstre inn mat

Leder for Myrland Velforening Simon Aldridge ser litt lysere på situasjonen enn Cody Duncan.

– Jeg tror de fleste her ute har nok mat, folk på Myrland er flink til å hamstre inn. Det er ikke første gang det går ras langs veien her. Vi er forberedt på slike situasjoner, og det finnes folk her som har 2–3 fulle frysebokser med mat, forteller Aldridge.

Også velforeningslederen fikk tekstmeldingen fra Lofotkraft i dag, og han er frykter at strømmen skal være vekke i en lengre periode.

– Dersom strømmen er vekke i over 24 timer, så får vi et problem med tanke på kommunikasjon. Vi er avhengige av mobilmaster her ute, og batteriet på de er ikke veldig bra. Jeg tror batteriet varer i rundt 24 timer, så da sliter vi litt, sier han.

Han forteller videre at han tror de fleste har vedovn, så noen timer uten strøm bør gå fint, selv om gradestokken viser minus.

– Den største utfordringen er nok for dem som jobber utenfor Myrland, som ikke kommer seg til jobb mens veien er stengt, forteller Simon Aldridge.

Ras på fylkesvei 805 i Flakstad

Veien er helt sperret av etter at store steinblokker raste ned fra fjellet.

Foto: Cody Duncan

19 ras på ti år

Fylkesvei 805 i Lofoten har vært stengt 19 ganger de siste ti årene på grunn av ras.

Flakstad ordfører Hans Fredrik Sørdahl fortalte til NRK på fredag at han er klar over at veien må forbedres.

– Vi finne ut om vi kan få gjort noe med den veien, som er en av de aller mest rasutsatte veiene på fylkesvegnettet, sier ordføreren.

I ytterste konsekvens frykter ordføreren at liv kan gå tapt på veien.

– Vi må ha et eller annet sikringstiltak med tanke på løse masser som kommer ned fra fjellet.

Laster kart, vennligst vent...

Myrland ligger i Flakstad kommune.