Hopp til innhold
Isbiter fra Svartisen
Foto: SVAICE

Isbiter fra Svartisen

Oppsummert

Selskapet Svaice vil hente ut is fra breen Svartisen i Meløy i Nordland og selge det som isbiter til utlandet. Fylkesmannen i Nordland har trukket innsigelsene mot prosjektet, dermed er det opp til Meløy kommune å behandle saken.

 • – En god dag for klima

  Håkon Andreas Møller, førstekandidat for MDG i Nordland, er meget godt fornøyd med at Meløy kommune stanser uttak av is til luksusisbiter fra Svartisen. Han sier at vedtaket har stor symbolverdi, og sender rett signal til andre kommuner med isbreer.

  Håkon Andreas Møller
  Foto: Privat
 • Meløy kommune stanser isbit-planer

  Fylkesråd Aase Refsnes (SV) er svært fornøyd med at Meløy kommune i dag har stanset planene om uttak av is fra Svartisen.

  Meløy kommune behandlet i dag saken og vedtok ved 18 stemmer mot to å stoppe planene.

  Aase Refsnes
 • MDG ber regjeringen stoppe Svaice

  Une Bastholm i MDG ber regjeringen gripe inn og stanse den planlagte isbitproduksjonen på Svartisen. Det melder NTB. Hun etterlyser et bedre vern av norske isbreer, og mener det er en nasjonal oppgave å verne breene.

 • Meløy behandler isbit-spørsmålet

  I dag skal planutvalget i Meløy vurdere om de gir en tommel opp eller ned til å gjøre uttak av is fra Svartisen. En gjennomgang NRK har gjort, viser at flertallet av politikerne som i dag skal behandle saken, er positive til planene. – Jeg er i utgangspunktet positiv, sier planutvalgsleder Ola Arnfinn Loe (Ap).

  Isbit-produksjon ved Svartisen. Svaice AS
  Foto: Svaice AS