NRK Meny
Normal

Inspirerte ti år gammel jente til å bli uteligger

Magnus Eliassen (34) fra Bodø er den store inspirasjonen for at Runa (10) fra Alta har blitt uteligger.

Magnus Eliassen og Runa Krempig

Magnus Eliassen (34) er den store inspirasjonen for til Runa (10), som har bestemt seg for å bli uteligger.

Foto: Lars Myrvoll / Ksenia Novikova

Nesten hver eneste natt i ett helt år sov Magnus Eliassen fra Bodø utendørs. For Runa Krempig fra Alta ble det inspirasjonen for å gjøre det samme.

Les historien om hvordan Runa (10) flytta ut i telt her.

Inspirert av Bodø-artisten som sov på hverandaen hver natt, slo Runa opp teltet sitt i hagen og flyttet ut sammen med 16 kosebamser. Nå har hun sovet utendørs i nærmere 150 netter. Eliassen synes det er veldig tøft.

– Blir veldig glad når jeg hører det. Det er spesielt artig at jeg, som er en så utpreget musiker-fyr, som ikke har vokst opp med mye friluftsliv, kan være en inspirasjon for et barn som er i en helt åpenbar friluftsfrelst familie, sier han og ler.

Å være uteligger

For hans del begynte det veldig forsiktig, da det fortsatt var varmt å godt ute. Han forteller at han alltid har likt å sove forskjellige plasser.

– Det er noe i meg som liker følelsen av å være på reise. På loffen, og ikke ha fastsatte rutiner. Det var en slags forlengelse av det. Jeg hadde sovet i telt før, men ikke under åpen himmel. Det er litt spesielt å være 33 år gammel å oppleve det for første gang. Noe så enkelt, men så naturlig.

For han handlet det mye om eksklusiviteten ved å gjøre et valg du selv tar. Noe du ikke er lært opp av andre til å gjøre, men som du velger selv.

– Det er med på å definere hvem jeg føler at jeg er. Jeg setter veldig stor pris på at jeg har muligheten til å gjøre det. Det er ikke noe jeg tar forgitt, og det er en fin påminnelse av hvor heldig jeg er.

Hvorfor sove ute?

Han oppfordrer andre til å prøve å sove utendørs, og at det er mange gode grunner for å gjøre det.

– Kvaliteten på søvnen i seg selv er en ting. Følelsen når man legger seg og våkner. Du kan høre fuglekvitter, se på stjernene og kjenne den friske lufta eller vinden. Det hele begynte med nysgjerrighet, og det vil jeg oppfordre andre til å være også.

Ble invitert til Alta

Eliassen forteller at han ble invitert oppover til Alta for å overnatte utendørs sammen med familien Krempig. Siden høsten 2013 har man kunnet se eventyrene deres på TV-skjermen i programmet "Villmarksbarna" som filmes av faren.

– Vi får se. Det kan godt hende det blir en tur. Det virker som en veldig åpen, inkluderende og hyggelig gjeng. Og det fremstår som de har en bra greie.