NRK Meny
Normal

Velger ut kunst til nytt kunstgalleri

For snart 60 år siden kom en svensk kunstner padlende i kano opp gjennom svenske elver. Etterhvert bosatte han seg i den norske villmarka sammen med kjæresten. Utenfor allfarveg har kunstnerparet Per Adde og Kajsa Zetterquist jobbet uavbrutt. Om noen dager åpner et galleri til ære for de to i Saltdalen i Nordland.

Per Adde og Kajsa Zetterquist

Det svenske kunstnerekteparet Per Adde og Kajsa Zetterquist får et galleri oppkalt etter seg: 19.juni 2013 åpner Galleri Adde Zetterquist på Storjord i Saltdal i Nordland.

Foto: Lars Petter Kalkenberg / NRK

Per Adde og Kajsa Zetterquist velger ut bilder som skal fraktes ned til Saltdalen i Nordland. Til et galleri som er bygd til deres ære, og som offisielt åpner 19.juni 2013.

– Det er en ære naturligvis at noen vil ta vare på bildene våre, og vise dem frem i et slikt bygg. Det blir en slags takk for alt strev en har hatt. Det er ærefullt, sier Per Adde.

I snart to mannsaldre har ekteparet levd og arbeidet med sin kunst ved Erik Larsatjønna. Den ligger to kilomter øst for Graddis Fjellstue og utenfor allfarveg.

Inspirasjonen henter de begge fra naturen.

Politisk engasjert

Begge har de et brennende politisk engasjement og et sterkt forhold til natur og miljøvern. Per var samenes talsmann under kampen for å forhindre utbygging av Altavassdraget og mange mener hans røst og uttrykk var avgjørende for at Saltfjellet og Svartisen ble vernet mot kraftubygging.

Får innblikk i kunstnernes liv og virke

I galleriet som åpner onsdag 19.juni er store vegger viet bilder og historier om Kajsa Zetterquist og Per Addes liv og virke.

– Det er kanskje mange som tror at det er bare spennende å gi fra seg bilder for at de skal vises. Det er jo den ene siden. Det andre er at det er viktige bilder for oss. Det er jo litt vemodig å gi dem fra seg. Det blir et savn, sier Kajsa Zetterquist.

Galleri Adde-Zetterquist blir et monument og et politisk dokument over to svenske kunstnere som på 60-tallet bosatte seg i den norske villmarka.

Møt kunstnerekteparet Per Adde og Kajsa Zetterquist. Snart åpner et nytt galleri til ære for de to kunstnerne.

Galleri Adde Zetterquist åpner onsdag 19.juni 2013.