NRK Meny
Normal

Kjenninger pågrepet for tyveri av nazi-våpen

Politiet har i dag pågrepet og siktet tre kjenninger etter museumstyveriet i Narvik. – Vi er veldig lettet, sier museumsdirektøren.

Sjeldne krigsvåpen stjålet fra Krigsmuseet i Narvik

STJAL VÅPEN: Natt til mandag brøt tyver seg inn i Krigsmuseet som ligger midt i Narvik sentrum og stjal 20 mer eller mindre verdifulle våpen fra museumsutstillingen og flere krigsmedaljer.

Foto: Krigsmuseet i Narvik

– Politiet har jobbet godt med saken siden anmeldelsen kom. Etterforskningen har ført til at tre personer er pågrepet og siktet, forteller kommunikasjonsrådgiver Janicke Dyrhaug i politiet til NRK.no.

Det var natt til mandag denne uken tyver brøt seg inn i Krigsmuseet som ligger midt i Narvik sentrum. Her stjal de 20 mer eller mindre verdifulle våpen fra museumsutstillingen, i tillegg til flere krigsmedaljer.

De tre personene som nå er pågrepet i saken er alle kjenninger av politiet, forteller Dyrhaug. De skal ha innrømmet at de var ute etter å tjene penger på de stjålne gjenstandene.

– De tre er menn i alderen 27 til 43 år, legger hun til.

Den ene av mennene er framstilt for varetektsfengsling.

– Dette på grunn av gjentakelsesfare. Vi venter at Ofoten tingrett tar stilling til dette i løpet av ettermiddagen, sier Dyrhaug.

Små ødeleggelser

Eystein Markusson i Krigsmuseet viser frem medaljer som er borte.

LETTET: – Vi er veldig glad og lettet, sier museumsdirektør Eysten Markusson til NRK.no onsdag ettermiddag

Foto: Kjell Mikalsen / NRK

Under innbruddet ble det gjort noen mindre ødeleggelser på en monter, men ellers var ødeleggelsene små.

Blant de stjålne gjenstandene var blant annet pistoler, rifler og et sjelden «drilling» – et gammeldags kombivåpen, som er en hagle og en rifle i ett og samme våpen.

Og spesielt sistnevnte var det for museumsdirektør Eysten Markusson viktig å få tilbake. Dette var et velferdsvåpen på slagskipet Tirpitz.

– Denne finnes det bare to igjen av i verden. Vi er derfor strålende fornøyd med den jobben som politiet har gjort her. Vi er veldig glad og lettet, sier Markusson til NRK.no onsdag ettermiddag.

Når NRK ringer har han akkurat fått telefon fra politiet.

– Det heldige i dette her var det ble gjort få ødeleggelser under innbruddet. Vi kunne derfor åpne museet igjen etter relativt kort tid.

Når får dere tilbake gjenstandene?

– Det skal føres noen beslagsprotokoller først, men vi håper å få dem ut i utstillingen igjen kanskje i løpet av morgendagen, sier han.

Våpnene er samlerobjekt, og var plomberte. De hadde derfor ingen verdi som våpen.