NRK Meny
Normal

Innrømmer grovt underslag: Overførte millionbeløp fra kommunen til seg selv

En mann i 50-årene er siktet for å ha begått økonomisk utroskap og underslag av et stort beløp fra Hadsel kommune. Nå ventes resultatet av rettssaken.

Hadsel kommunebygg

Hadsel kommune anmeldte i fjor høst en tidligere ansatt for underslag og økonomisk utroskap. Nå venter partene på dommen.

Foto: Bente Pleym Urholt

Mannen i 50-årene har hatt en betrodd stilling i Hadsel kommune og gjennom den skal han ha kjøpt seg varer for ca 350. 000 som han har fakturert til kommunen.

– Han har overført ca 1,6 millioner fra en kommunal konto til en konto han var betrodd til å disponere og har da tatt uttak av midler som tilhørte kommunen, forklarer Mona Madsen, politiadvokat.

I August 2013 anmeldte Hadsel kommune en mannlig kommuneansatt for å ha begått mulig økonomisk utroskap og underslag av et stort beløp.

– Dette underslaget har hatt store konsekvenser for kommunen. Dette er jo penger som i utgangspunktet var bevilget til særskilte formål. Det er en stor sak, forteller rådmann i Hadsel kommune Jonny Karoliusen.

Tilsto i retten

2. juli i år sto rettssaken i Vesterålen tingrett. Madsen forteller at det ble en kort rettsak.

– Det er fordi saken er behandlet som en tilståelsessak. Det betyr at dette er en forenklet rettergang basert på at han har erkjent de straffbare forholdene, forklarer Madsen.

– De som blir dømt i en tilståelsessak vil etter loven ha krav på en strafferabatt. De har erkjent de straffbare forholdene og dermed medvirket til en forenklet rettergang, sier hun.

Venter på dommen

Resultatet av rettssaken er er ennå ikke klart.

Påtalemyndighet har påstått at straffen kan bli ett og åtte måneder i fengsel, erstatning til den aktuelle kommune på over 1,9 millioner og en inndragning av forskjellige gjenstander gjort av politiet.

NRK har vært i kontakt med siktedes forsvarer, som ikke ønsker å uttale seg før dommen har falt.