Innrømmer å ha overgrepsbilder

Rettssaken mot den 49-årige familiefaren fra Bodø som har innrømmet besittelse av overgrepsbilder av barn, kommer opp i Salten tingrett 28. april.

Beslaglagt materiale

FANT OVERGREPSBILDER: Da politiet gjennomførte en ransaking i mannens hjem ble det funnet overgrepsbilder både på mannens pc og mobiltelefoner.

Foto: Tone Gullaksen / NRK

Mannen ble arrestert i november, i forbindelse med opprullingen av et større nettverk av personer som distribuerte overgrepsbilder.

Da politiet undersøkte mannens pc og to mobiltelefoner fant de 20 bilder som viste overgrep mot barn.

Mannen risikerer bøter eller fengsel på inntil tre år. Tilsammen 19 menn fra hele landet er siktet i saken. Saken kommer opp for retten 28. april.

Forgreininger

Saken omfatter flere politidistrikt over hele landet, fra Tromsø i nord til Aust-Agder i sør.

21. november i fjor ble bodømannen pågrepet på sitt arbeidssted og tatt med til politistasjonen. Samtidig gjennomførte flere andre politidistrikt over hele landet tilsvarende pågripelser.

En barneporno-ring skulle brytes gjennom en koordinert aksjon, og Salten politidistrikt deltok som det eneste i Nordland.

Navnet på bodømannen dukket opp i forbindelse med en straffesak etterforsket av Oslo politidistrikt.

Arne Hammer(t.v.) og Lars-Eirik Nilssen

UNDERSØKER: Kriminalleder Arne Hammer (til venstre) og politibetjent Lars-Eirik Nilsen studerer det beslaglagte materialet.

Foto: Tone Gullaksen / NRK

Da politiet gjennomførte en ransaking i mannens hjem ble det funnet overgrepsbilder både på mannens pc og to mobiltelefoner.

Snakket engelsk

I det omfattende beslaget ble det funnet både bilder og filmer som viser overgrep mot barn.

– Vi vet ikke hvor materialet er laget. I en filmene som ble funnet hos en oslomann er det ei jente som snakker engelsk, og den kan være laget i Storbritannia. Men i de fleste filmene vises ikke ansiktene til aktørene og de snakker heller ikke, slik at det er vanskelig å bestemme hvor filmene er laget, sier sa politiadvokat Cecilie Schløsser Møller ved sedelighetsavsnittet i Oslo politidistrikt til NRK i november i fjor.

Stadig grovere

I løpet av de tre siste årene er det registrert en firedobling av antall bilder som viser grove overgrep som penetrering og sadisme mot mindreårige, skriver internett Watch Foundation (IWF) i sin årlige rapport.

IWF, som er Storbritannias offisielle vaktbikkje på internett, mottok i løpet av fjoråret 34 prosent flere rapporter om seksuelle overgrep mot barn sammenlignet med året før. 81 prosent av barna som er misbrukt er jenter, mens 91 prosent ser ut til å være under 12 år.

Voldtekt

Nesten 60 prosent av alle bildene og filmene av overgrep mot barn som blir solgt på nettet, viser voldtekter.

– Det er trist å måtte melde om de nye trendene når det gjelder ofrenes unge alder og den grusomme voldsomheten i overgrepene de lider under, sa generalsekretær Peter Robbins i IWF da rapporten ble lagt fram i London i fjor.