Hopp til innhold

Nye regler etter ulykke: – Ingen under 18 år får sitte på i bil til skolesamlinger

En alvorlig trafikkulykke har fått skolen til å innføre nye regler.

En bil med fire ungdommer havnet på havet torsdag ettermiddag. I dag ble bilen hevet.

Slik gikk det da fire ungdommer fra Finnmark var på vei til skolesamling i Svolvær for to måneder siden. Foto: John Inge Johansen/NRK

Nordnorske Entreprenørers Serviceorganisasjon (NESO) i Svolvær setter nå i verk tiltak etter en alvorlig bilulykke i starten av oktober.

– Et av tiltakene er at ingen lærlinger under 18 år får lov til å sitte på i bil til og fra skolesamlinger. I stedet får de dekket offentlig transport, sier prosjektleder i NESO, Jack Johnsen.

En person ble alvorlig skadd

Ulykkesbilen på Svinøya ved Svolvær

Her heves ulykkesbilen på Svinøya i Svolvær.

Foto: John Inge Johansen / NRK

Ulykken i oktober skjedde da fire ungdommer fra Finnmark var på vei til skolesamling i Svolvær. Bilen skal ha holdt høy fart i 30-sonen og klarte dermed ikke svingen like over Svinøybrua. Naboene så bilen gå ut over ei steinfylling og rett på havet med et plask.

Tre av ungdommene kom seg raskt ut av bilen og opp på land, mens sjåføren måtte ha hjelp av forbipasserende til å komme seg ut av bilen og på land.

Den 18 år gamle sjåføren hadde pustet inn mye vann og ble lagt i stabilt sideleie. Han lå alvorlig skadet ved Nordlandssykehuset i Bodø etter ulykka, men overlevde. Ifølge vitner holdt sjåføren høy fart og mistet kontrollen over bilen i svingen.

– Viktig med sikkerhet

Det er fem år siden NESO startet lærlingskole i Svolvær. Her møtes 80 elever fra hele Nord-Norge til samlingsbasert undervisning tre ganger i året. Resten av året er dem i praksis andre steder i landsdelen.

– For oss er det viktig å se på sikkerhetstiltak knyttet til reise. Ulykken i høst fikk oss til å gjennomgå rutinene med sikte på å redusere risikoen for at ulykker skal inntreffe, sier Johnsen.

Mange reiser langt til samlingene, og nå tenker skolen nytt når det gjelder sikkerhet. Blant annet betaler de reisa til og fra samlingene.

– Derfor har vi iverksatt disse tre tiltakene og håper det gjør en effekt. Ungdom under 18 år skal benytte offentlig transport. Ungdom over 18 år skal ha tillatelse fra arbeidsgiver før de kjører. I tillegg har vi et samarbeid med Trygg Trafikk for å bedre holdningene, sier prosjektlederen.

Her heises ulykkesbilen opp på Svinøya ved Svolvær
Foto: John Inge Johansen / NRK

Trygg Trafikk lanserer dataspill

Tore Jeremiassen, trygg trafikk

Tore Jeremiassen i Trygg Trafikk.

Foto: Sigurd Steinum / NRK

Tore Jeremiassen i Trygg Trafikk mener tiltakene som NESO setter i verk for elevene på lærlingskolen er gode.

– Det er veldig bra at de tar tak i dette. Vi skal til Svolvær for å sette sammen et godt opplegg for trafikksikkerheten. I tillegg har vi utviklet et dataspill som er basert på trafikksikkerhet og tar for seg fart, rus og bilbelte, sier Jeremiassen.

Real Life Auto er et e-læringskurs med spillelementer spesielt utviklet for ungdom. «Spillifiseringen» skal gjøre kurset motiverende og underholdende.

– Ungdom er en utsatt gruppe, og dette er et bidrag til å få dem til å tenke på risikoen ved å være i trafikken. Det er en del godt voksne som kanskje har glemt at de har forlatt ungdomstiden, som også vil ha godt av å ta en titt på dette spillet.