NRK Meny
Normal

Innbyggerne klager på støvet - LKAB håper denne kjempen er løsningen

Malmstøv fra LKAB i Narvik har i en årrekke vært en plage for innbyggerne i byen. Men en gigantisk utlaster kan være en del av svaret på problemet.

Ny malmutlaster leveres til LKAB

LKABs siste nyvinning til nærmere 200 millioner kroner veier 1700 tonn og har en lengde på 150 meter.

Foto: Kjell Mikalsen / NRK

Utlasteren kom nylig seilende inn Ofotfjorden og den har ikke vært vanskelig å få øye på. LKABs siste nyvinning til nærmere 200 millioner kroner veier 1700 tonn og har en lengde på 150 meter.

Når den blir satt i bruk første kvartal neste år skal den frakte malm fra havna og ut til skipene på en mer effektiv og tryggere måte enn den 40 år gamle forgjengeren.

Jakob Steinmo, administrerende direktør LKAB Norge

Jakob Steinmo, administrerende direktør LKAB Norge.

Foto: Kjell Mikalsen / NRK

Men håpet er også at en moderne utlaster vil begrense det til tider plagsomme støvproblemet som mange av Narviks innbyggere har klaget på. LKAB er den største jernmalmprodusenten i Europa og det merkes.

– Et langt steg videre

Hvert år går det ut 18 millioner tonn malm fra havna i Narvik, og det er under lasting at det støves mest.

– Vi er fullstendig klar over problemene, men med den nye utlasteren har vi kommet et langt steg videre, sier administrerende direktør Jakob Steinmo i LKAB Norge.

– Den nye utlasteren er bygd med den beste teknologien og med sikring mot støvflukt. Vi håper den skal redusere mengden støv betydelig, fortsetter han.

Det håper også fylkesmannen i Nordland som i 2013 påla LKAB og bytte ut den gamle utlasteren, nettopp med tanke på støv og støy.

(artikkelen fortsetter under)

Støvsky hos LKAB i Narvik

Siden 2011 har LKAB redusert støvnedfallet i Narvik sentrum med 56 prosent.

Foto: Mona Gingstad / NRK

Frykter helseskader

NRK har tidligere fortalt om naboene til LKAB som frykter at industristøvet skal gi helseskader.

Jørn Eldby er en av dem og han representerer ni andre naboer som har klaget på støvutslippet fra LKAB.

– Naboene er bekymrete for den økte industrielle fortetningen i Narvik. De siste ti årene har malmskipningen økt fra cirka 12 millioner tonn til om lag 20 millioner tonn. Dette er forventet å skulle øke til ytterligere 60 millioner tonn, sier Eldby til NRK.

Han er klar på at sentrum ikke kommer til å tåle den kvantiteten som skal skipes fra Narvik havn. Selskapets naboer er bekymret for mer enn støv som setter misfarge på bygninger og hagemøbler.

– Det er klart at når man vet at Folkehelseinstituttets målinger viser at andelen helseproblemer knyttet til astma og KOLS er mye høyere i Narvik sammenlignet med blant annet Harstad og Tromsø er dette klart bekymringsfullt, sier Eldby.

Støv fra LKABs fabrikker i Narvik bekymrer naboene.

Merete Svenningdal er blant naboene som reagerer på nedfallsstøvet.

Hundrevis av skoleklasser og grupper besøker årlig gruveanlegg i Narvik.

I over 100 år har malmen blitt fraktet med tog fra Kiruna for så å bli skipet ut over havna i Narvik. Nå strømmer besøkende til anlegget.