NRK Meny
Normal

Ingen ville hjelpe Elias (8) da han lå blødende i veikanten - så kom Bendik (11)

– Det er viktig å hjelpe, sier Bendik Jakobsen Sørfjell fra Brønnøysund. Han var den eneste som strakk ut en hjelpende hånd til Elias Waag.

Elias og Bendik

ROPTE OM HJELP: 8-år gamle Elias fra Brønnøysund lå i veikanten med hjernerystelse og ropte om hjelp. Likevel ville ingen stoppe og hjelpe han.

Foto: Privat

– Jeg syklet til skolen, men det var så glatt på veien at sykkelen spant rundt og jeg havnet i veigrøfta. Jeg besvimte antakeligvis, og lå i grøfta en stund før jeg kom til bevissthet. Det var da jeg ropte om hjelp, forteller Elias Waag (8) fra sykesenga i Sandnessjøen i Nordland.

8-åringen pådro seg en hjernerystelse i fallet, og blødde både fra øyet og nesen. Likevel ville ingen stoppe og hjelpe da han ropte om hjelp.

– Flere ungdommer gikk forbi mens jeg lå skadet og ropte om å få hjelp. En voksen mann hadde gått forbi uten engang å snu på hodet. Det er dumt at ingen stoppet for å hjelpe meg, sier Elias til NRK.

Men så kom 11 år gamle Bendik Jakobsen Sørfjell syklende forbi.

– Viktig å hjelpe

Bendik Jakobsen Sørfjell

HJALP TIL: Bendik Jakobsen Sørfjell (11) fra Brønnøysund var den eneste som hjalp Elias (8) da han lå skadet i veikanten.

Foto: Privat

– Jeg var på vei til skolen og så at Elias lå liggende og tørket vekk blod fra ansiktet. Jeg fant fram tørkepapir i sekken min og hjalp han å komme seg på beina, forteller Bendik.

11-åringen mener det er viktig å hjelpe folk i vanskelige situasjoner.

– Jeg syns det er rart og veldig dumt at ingen hjalp han, sier Elias.

Han har ikke fått mulighet til å treffe Elias fordi han fortsatt ligger på sykehuset.

– Det er godt å høre at han har det bra nå, sier han.

– Sjokkert

Elias Waag

SKUFFET: – Flere gikk forbi mens jeg lå skadet og ropte om å få hjelp. Det er dumt at ingen stoppet for å hjelpe meg, sier Elias (8).

Foto: Privat

Moren til Elias, Anne Iren Waag, er sammen med sønnen sin på sykehuset. Der har de vært siden Elias ble lagt inn i går formiddag.

– Jeg er helt sjokkert over at ingen stoppet for å hjelpe han. Har vi ikke et felles ansvar for å stille opp for dem som er skadet?, spør hun seg.

Waag hedrer Bendik for sin medmenneskelighet, men er overrasket over at ingen stoppet opp før.

– Når man ser at noen ligger i grøftekanten og blør, bør man stoppe opp og hjelpe. Man er følelsesløs om man velger å gå rett forbi, legger hun til.

Waag er sjokkert over at noe slikt kunne skje på et lite norsk tettsted.

– Det er skremmende at i vårt lille samfunn, der alle kjenner alle, så finnes det likevel folk som ikke stiller opp for andre i svake situasjoner. Jeg håper at jeg aldri må oppleve noe lignende igjen.

Hun mener folk i dag har blitt for selvsentrert hvis man ikke har medmenneskelighet overfor andre.

– Tenk om dette hadde vært en situasjon mellom liv og død, hva kunne ha skjedd da? Det går ikke ant å være så selvopptatt at man ikke engang stopper opp for å spørre om barnet har det bra. Jeg er helt overgitt, sier Waag.

Blir skrevet ut

Elias har vært på overvåkning på sykehuset i Sandnessjøen siden i går. I dag blir han skrevet ut.

– Jeg føler meg bedre i dag, men er fortsatt overrasket over at ingen stoppet opp, sier 8-åringen.