NRK Meny
Normal

Alle vil ha olje og gass, «ingen» vil ha klima

Nesten ingen søker klimautdanninger, men innen olje og gass har søkertallene eksplodert.

Høgskolen i Narvik

Her ved Høgskolen i Narvik var det bare 4 personer som ville studere fornybar energi.

Foto: Michael Ulriksen

Petroleumsutdanningene er en av de store vinnerne i kampen om studentene, mens klimautdanningene mister terreng. Det bekymrer leder Arild Hermstad i Fremtiden i Våre hender. Han mener norske myndigheter har gitt klar beskjed om at olje og gass er viktige satsningsområder, noe som gjør jobbene attraktive.

– Men det at Norge satser stort på olje og gass, er ikke et ansvarlig valg på sikt, mener Hermstad.

Viktig næring

Han tror det er gode lønninger lokker unge til petroleumsyrkene. Dessuten har norske myndigheter signalisert at olje og gass er næringer det skal satses stort på i årene som kommer. Det gjør at Hermstad har forståelse for de som velger å søke seg til utdanninger som sikrer dem jobb innen oljenæringa.

– Men det bør være viktigere å tenke på miljø og klima enn hva som ser ut til å gi mye penger i kassa på kort sikt.

Mange søker til olje

Arild Hermstad

Leder Arild Hermstad i Fremtiden i Våre Hender er bekymret for at så mange søker seg til oljenæringa.

Foto: Arne Storrønningen / Framtiden i våre hender

På Høgskolen i Narvik har antall søkere til prosessteknologi innenfor olje og gass økt kraftig. Det skjer samtidig som søkertallene tilsier at mange stoler vil stå tomme i klasserommene der det undervises i klimafag.

Bare 4 søkere til Høgskolen i Narvik hadde klimafag som førsteprioritet.

– Jeg tror nok at det er mange som vil være med på oljeeventyret, og at det er derfor søkertallet øker så mye på petroleumsstudiene, sier dekan Arne Lokså ved Høgskolen i Narvik.

Akterutseilt

Derfor er Arild Hermstad i Fremtiden i Våre hender bekymret for klimaengasjementet blant de nye studentene. I en verden som i stor grad fokuserer på fornybar energi, er han redd for at Norge skal henge etter.

– Og da er vi redd for at Norge blir helt akterutseilt på denne fronten.

Han mener norske politikere og de kommende studentene heller bør ha mer fokus på solcellepanel, vannkraft og vindkraft. Samtidig har mange store aktører på dette markedet hatt store problemer det siste året.

Tidligere i år ble alle de ansatte ved REC i Meløy permittert, og tirsdag ble det klart at selskapet legger ned all drift på Herøya.

Hermstad har forståelse for at det kan skremme studenter vekk fra disse yrkene.

– Men vi skal også være klar over at mange produsenter av solcellepanel gjør gode penger, og 2011 var et rekordår i så måte.