Normal

Ingen vet hvor hun er - men nå er forloveden dømt for å ha drept henne

En gresk skipsoffiser (36) er i Ofoten tingrett dømt til åtte års fengsel for å ha drept sin ukrainske forlovede om bord i et skip før det kom til Narvik i fjor høst. Mannen anker dommen.

Savnet ukrainsk kvinne på flyplassen i Nederland

På et videoopptak fra et overvåkingskamera ved bagasjebåndet på Schiphol i Amsterdam ser vi at den ukrainske kvinnen henter bagen sin. Hennes greske forlovede er nå dømt for å ha drept henne.

Foto: Gjengitt med tillatelse fra politiet i Amsterdam

Mannen er dømt for overtredelse av straffeloven paragraf 233.

– Påtalemyndigheten har fått fullt fullt gjennomslag for sitt syn på skyldspørsmålet. Straffen er heller ikke langt unna det vi påsto. Vi finner ikke grunn til å anke dommen, sier statsadvokat i Nordland, Erik Thronæs til NRK.

I dommen fra Ofoten tingrett konkluderes det med at den ukrainske kvinnen opplagt må være død og dumpet av grekeren i sjøen utenfor Amsterdam. Retten mener mannen forsettlig har drept forloveden inne på sin lugar om bord på skipet «Anangel Explorer» en gang i tidsrommet mellom 30. september og 2. oktober i fjor.

Skipet fortsatte senere sin ferd til Narvik, hvor mannen ble pågrepet.

Brukte eliminasjonsmetoden

Thronæs forklarer at eliminasjonsmetoden er brukt for å sikre bevis mot tiltalte.

– Man må alltid prøve å finne ut hva som har skjedd. Påtalemyndigheten har vurdert ulike teorier om hva som kan ha skjedd med avdøde, og mener at det er bevisgrunnlag for at tiltalte har drept avdøde. Det har også retten lagt til grunn.

Eliminasjonsmetoden er ifølge Thronæs helt vanlig i det norske rettsapparatet.

Det er ikke spesielt. I dette tilfellet handler det om å finne alternative forklaringer på en forsvinning. Her har man utelukket andre alternativer enn at avdøde er tatt av dage.

– Krevende sak

Skip - «Anangel Explorer»

En gresk sjømann er i Ofoten tingrett dømt til åtte års fengsel for drap på en kvinne på det Hellas-registrerte fraktskipet Anangel Explorer i fjor høst.

Foto: Kjell Mikalsen / NRK

Thronæs medgir at det har vært en spesiell og krevende rettssak.

Det er ingen nordmenn involvert. Det har vært seks ulike språk involvert. Det gjør saken ganske komplisert.

– Ulike forklaringer

Den tiltalte nektet straffskyld da saken gikk for retten i november. Under rettssakens siste dag sa aktor Hilde Stoltenberg at den tiltaltes skiftende forklaringer, gjør at hans forklaring i retten ikke kan legges til grunn.

Stoltenberg pekte blant annet på at mannen har gitt mange ulike forklaringer på hvorfor det er funnet blod i hans lugar. I mannens lugar og på hans kjeledress ble det funnet blodspor som stammer fra fornærmede.

– Hans vedvarende uriktige og usanne forklaringer må ha en alvorlig begrunnelse. Han må ha noe skjebnesvangert å skjule, heter det i dommen.

Fortsatt ikke funnet

Den ukrainske kvinnen ankom Amsterdam i september i fjor. Samme kveld gikk hun om bord i malmskipet «Anangel Explorer», hvor hennes greske forlovede jobbet. Kvinnen har siden da vært savnet.

Nederlandsk marine har gjort søk etter kvinnen utenfor Amsterdam, men hun er fortsatt ikke funnet.

Anker

36-åringens forsvarer, advokat Øyvind Bergøy Pedersen, opplyser at dommen ble anket på stedet.

– Dommen konstruerer et motiv som ikke har støtte i bevisene. Den dels mistolker, imøtegår og ignorerer tekniske bevis, sier Pedersen til NTB mandag kveld.

– Det er vi fullt innforstått med og forberedt på, sier statsadvokat Erik Thronæs.

Den tiltalte ble i tillegg til fengselsstraffen dømt til å betale 200.000 kroner i oppreisningserstatning til avdødes sønn, samt 100.000 kroner til avdødes mor.

Les også: Mener telefondata viser at drapssiktet sjøoffiser lyver