Hopp til innhold

Ingen tør åpne mystisk sekk

«Dein så åpna sekken, dein ska det gå ille med», ble det sagt da den 150 år gamle sekken ble overlevert til museet. – En lærer på omvisning kløp i sekken. Noen timer senere kjørte han av veien, forteller Kåre Lande i Velfjord bygdemuseum.

Innerst i en mørk krok på sameloftet på Velfjord Bygdemuseum henger det en mystisk skinnsekk av brunbarket reinskinn. Den er bundet fast på ei treramme, ei meis av tre og horn og er datert til cirka 1860. Hva som befinner seg i denne sekken er det ingen som vet.

Einar Mathisen Nordfjellmark

Einar Mathisen Nordfjellmark

Foto: Privat

Den mystiske sekken på Velfjord bygdemuseum. Kåre Lande og Torill Nerdås Flekstad

Sekken er knytt igjen med solide tau.

Foto: Håvard Karlsen / NRK
– Det vi vet er at den ble overlevert i 1949 av Einar Mathisen Nordfjellmark, med samme advarsel som han selv hadde fått da han fikk overlevert sekken, nemlig at denne sekken aldri måtte åpnes. «Dein så åpna sekken, dein ska det gå ille med», forteller sier Kåre Lande og Torill Nerdås Flekstad som jobber på museet.

Ingen har åpnet sekken på disse årene.

– Hva som befinner seg i sekken er fortsatt et mysterium, sier Lande til NRK.no.

Franske kronjuveler?

Sekken har blitt en stor turistattraksjon i Velfjord. En gang kom noen franske journalister og laget sak på den mystiske sekken. Kjendisstatusen har også ført til nye teorier om innholdet i sekken.

– Etter et innslag på TV ringte det en person oppe fra Troms. Han var helt oppskaket og mente at sekken måtte røntgenfotograferes. Han var helt sikker på at han hadde løsningen på mysteriet. Det måtte være de stjålne franske kronjuveler som forsvant fra Paris på 1800-tallet en gang, forteller Lande.

Sporene etter juvelene kunne følges nordover i Europa, men så forsvant sporet midt i Sverige.

– Mannen mente at det hadde begynt å brenne under føttene til tyvene, og at de derfor hadde pakket juvelene inn i en skinnsekk og fått den til å vandre. Og at den til syvende og sist hadde havnet på Velfjord bygdemuseum, forteller Lande.

Mange har hørt om sekken og vil gjerne se den når de besøker museet. Noen skal på død og liv klipe i den, og noen vil også åpne den. Det er ikke sikkert at det er så lurt.

Lærer kjørte av veien

Den mystiske sekken på Velfjord bygdemuseum. Kåre Lande og Torill Nerdås Flekstad

Sekken har blitt en stor turistattraksjon i Velfjord. En gang noen franske journalister og laget sak på den mystiske sekken, forteller Kåre Lande og Torill Nerdås Flekstad.

Foto: Håvard Karlsen / NRK

– En gang var det en lærer som var på besøk med en skoleklasse. Han hadde kløpet litt i sekken for å kjenne hva som var inni. Da han kjørte hjem kjørte han av veien. Han kom da i tanker om at han hadde vært litt for langfingret med sekken. Det forteller at folk har respekt for sekken, forteller Lande.

Sekken er høydepunktet på museets omvisning, og Torill Nerdås Flekstad forteller at mange besøkende er engstelige.

– Mange tør ikke bli fotografert ved siden av sekken, sier hun til NRK.no.

Av og til må Flekstad og kollegene ta på sekken.

– Når vi skal gjøre rent her tar vi forsiktig i den. Men ingen har noen gang prøvd å flikke på det solide tauverket rundt sekken, sier hun.

Tok med seg hemmeligheten i graven

Åse Nordfjellmark

– Vi ble helt forskrekket og himmelfallen. Far fortalte aldri om sekken, og at det var han som overleverte den til museet. Vi ble nesten sinte, sier hun.

Foto: Håvard Karlsen / NRK

Hvordan giveren Einar Mathisen Nordfjellmark, som i 1949 overleverte sekken til museet hadde fått tak i den, er det ingen i dag som vet.

I Nordfjellmark noen mil fra museet sitter Åse Nordfjellmark som er datteren til den nå avdøde giveren. For bare ett år siden fikk hun og søsteren vite det faren aldri fortalte om før han gikk bort.

– Vi ble helt forskrekket og himmelfallen. Far fortalte aldri om sekken, og at det var han som overleverte den til museet. Vi ble nesten sinte, vi følte oss nesten litt forrådt. Hvorfor fortalte han ikke hvorfor han hadde dnne sekken til sin egen familie. Det er fremdles et mysterium, sier Åse Nordfjellmark.

Det sies at sekken tilhørte en same ved navn Anders Perså. Men mest trolig fikk Nordfjellmark sekken fra noen andre. Men fra hvem og hva sekken inneholder kan ikke datteren svare på.

Det vet de heller ikke på museet.

– Men det er ingeting som tilsier at det ikke skulle ligge noe i sekken. Selv tror jeg det er best at det forblir et mysterium. Det er mer mellom himmel og jord enn vi er klar over. Jeg tror vi skal respektere at sekken henger der uåpnet. Det håper jeg den vil gjøre i all framtid, sier Lande.

Hør innslaget om den mystiske sekken her: Reporter Håvard Karlsen

Hva tror du kan være i den mystiske sekken?