Ingen spor etter bjørn

Ektepar lagde bål av klærne sine og kastet stein for å holde fire bjørner unna - ingen spor er funnet etter bjørnene.

Rådgiver i Statens Naturoppsyn Geir Heggmo

INGEN SPOR: Geir Heggmo i Statens Naturoppsyn har ikke funnet spor etter bjørnene.

Foto: Håvard Karlsen / NRK

- Hvis man har fire bjørner på et lite område så vil man finne avføring, sportegn i vegetasjon og hår. Vi har ikke funnet noe, sier rådgiver i Statens Naturoppsyn Geir Heggmo.

Heggmo har undersøkt området mandags formiddag. Han har ikke funnet spor etter bjørn i området. Han presiserer at dette ikke trenger å bety at bjørnene ikke har vært der. Paret som har møtt på bjørnene har tatt opptak med videokamera som nå vil bli sett nærmere på av oppsynet.

Anders og Tina Skov

OMRINGET: Anders og Tina Skov var omringet av bjørn i nesten 6 timer.

Foto: Håvard Karlsen / NRK

Omringet av fire bjørner

Anders og Tina Skov var på tur sør i Beiarn i Nordland da de ble omringet av fire bjørner. Etter å ha holdt bjørnene unna i nesten seks timer ble paret evakuert av et Sea King-redningshelikopter.

- Vi var på vei opp til Bogvannet da vi gikk opp på en liten ås for å få oversikt over hvor vi skulle gå videre. Da ser vi noe 400-500 meter unna som begveger seg. Etter en stund ser vi at det var en stor binne med tre bjørneunger. Bjørnene begynte å trekke nærmere og slutt var de mellom 50 og 100 meter fra oss, forteller Anders på telefon fra fjellet.

- Hva gjorde dere da?

- Det første jeg gjorde var å ringe til mamma og spørre hva vi skulle gjøre, så ringte vi til politet for å be dem også om råd.

Tente på klærne

Anders Skov

6 TIMER: Anders Skov peker ut hvor binna satt og stirret på ham og kona i mange timer.

Foto: Håvard Karlsen / NRK

Bjørnene blokkerte veien ned fra åsen, så ekteparet kom seg ingen vei. De ble sittende fast med et 15 meters stup på den ene siden og en fjellvegg på den andre. Etter råd fra mor og politiet tente de bål for å hold bjørnene unna.

- Vi fyrte bål i fem timer og det var ingen av bjørnene kom nærmere enn 50 meter. Men etter noen timer begynte vi å gå tom for brensel og bålet begynte å dø ut. Vi måtte tenne på klær for å holde liv i bålet.

Da bålet døde ut kom binna nærmere paret som hadde forskanset seg på den lille åsen.

- Da hadde hun stirret på oss i nesten 6 timer. Binna kom så nært som 15 meter fra oss og brølte til oss. Vi kastet stein og brølte tilbake. Først da begynte vi å bli redd, forteller den skjelvende turgåeren.

Paret varslet da politiet om at situasjonen hadde blitt verre.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Hentet av helikopter

Et Sea King-redningshelikopter ble sendt fra Bodø for å plukke opp turgåerne. Like før klokken seks var situasjonen under kontroll, forteller Frode Iversen redningsleder i Hovedredningssentralen i Bodø.

- Da holdt mannen og kona på å pakke sammen utstyret og komme seg inn i helikopteret. Det skal i tillegg være et par turister i en hytte litt lengere opp i dalen, som ikke er klar over denne situasjonen. De kommer også til å bli varslet, og muligens også evakuert.

Video nsps_upload_2009_7_7_8_37_10_334.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.