Ingen nye hurtigladestasjoner for el-biler i nord

150 nye hurtigladestasjoner for elbiler skal bygges ut i 2016. Ingen av dem vil ligge i Nord-Norge. I Nordland ble salget av nye elbiler doblet i 2015 i forhold til året før. I Troms nesten tredoblet.

Leder i Nordland elbilforening, Henrik Nørve

MISFORNØYD: Leder Henrik Nørve i Nordland elbilforening mener utbygginga har gått altfor tregt, og at det haster å få hurtigladestasjoner på plass også i nord.

Foto: Kari Mette Skreslet / NRK

I år skal det bygges ut 150 nye hurtigladestasjoner for elbiler her i landet. Ingen av dem kommer til å ligge nord for Trondheim. Det statlige selskapet Enova skal i vinter legge ut anbud på utbygging av ladestasjoner i Nord-Norge.

Kommunikasjonssjef Eiliv Flakne i det statlige selskapet Enova sier at det er markedet som avgjør hvor det blir utbygging.

– Vi er avhengig av kommersielle aktører. Det må være interesse i markedet for å bygge stasjoner, sier Flakne.

Eiliv Flakne, kommunikasjonssjef i Enova

Dersom Enova får lokket utbyggere til å satse i nord, kan de første stasjonene stå klare i 2017, sier Eiliv Flakne, kommunikasjonssjef i Enova.

Foto: LASSE BERRE

For det er kommersielle aktører som skal bygge ut ladestasjonene. De skal gjøre el-bilister i Nord-Norge i stand til å legge av gårde på tur, uten å gå tomme for strøm før de rekker frem til neste ladepunkt.

Salget doblet

I Nordland ble salget av nye elbiler doblet i 2015 i forhold til året før. I Troms er salget nesten tredoblet. Likevel ble altså ikke Nord-Norge med i Enovas anbudsrunde på utbygging av hurtigladestasjoner i fjor høst. Leder i Nordland elbilforening, Henrik Nørve, mener at det haster å få slike stasjoner på plass også i nord.

– Det viktigste er å bygge ut såpass at vi får knyttet de store byene sammen, slik at man kan kjøre fra Narvik til Bodø.

Men dét vil nok ikke skje med det aller første. Enova, som gir investeringsstøtte til utbyggerne, vil i vinter legge ut anbud på stasjoner langs hovedfartsårene i Nord-Norge. Det vil i praksis si E6, med noen få «avstikkere» til for eksempel. Bodø, og kanskje Lofoten. Men at hele Nord-Norge blir med i denne runden, er Eiliv Flakne ikke sikker på.

Tidligst i 2017

– Det vi ser for oss er at Enova gir støtte til utbygging av stasjoner nordover langs E6 til Bodø. Vi har sagt at innen utgangen av 2016 ønsker vi at de største strekningene i Norge skal være igangsatt.

Det betyr at de første landestasjonene ikke vil kunne stå klare til drift før i 2017.

Vil ha fylkeskommunen på banen

Henrik Nørve Nordland elbilforening

– Det må være lov å tro på mirakel, sier Henrik Nørve i Nordland Elbilfiorening

Foto: Kari Mette Skreslet / NRK

Henrik Nørve i Elbilforeninga mener at flere aktører må på banen for å få fortgang i utbygginga av ladestasjoner.

– Ser vi på Hordaland fylke, sto elbilsalget der for 33 prosent av bilsalget i fjor. Det har mye med at de bygde ut eget ladenett i hele fylket.

Men om det kommer til å skje også i de nordnorske fylkene gjenstår å se.

– Det må være lov å tro på mirakel, sier Henrik Nørve i Nordland Elbilfiorening.