Forleden måtte brannkorpset på Sandhornøy igjen rykke ut på melding om brann. Denne gangen viste det seg at det kun var snakk om en kontrollert nedbrenning som ikke var varslet på forhånd, men hendelsen var like fullt en påminnelse om brannfaren idet vi nå er inne i årets mest brannfarlige måned.
Ordfører Petter Jørgen Pedersen i Gildeskål kommune
Foto: PrivatSom NRK tidligere har fortalt har Jan Otto Mentzonis privateide brannbil de to siste årene hindret branner fra å spre seg på Sandhornøya i Gildeskål, og berget verdier for millioner.
Det har blant annet fått ordføreren til å se viktigheten av å ha en brannbil der ute, og lovet brannkorpset sin egen - enten ved at det ble kjøpt ny, eller ved at Mentzonis brannbil ble overført til Salten brann.
Men de to alternativene blir det ikke noe av, forteller ordføreren i dag.
– Stilles krav
– Jeg har hatt et møte med brannsjefen i Salten brann, og slik sett fått forståelse for at den ikke kan inngå i brannparken deres. Årsaken er at det da stilles en del krav som medfører store kostnader, sier Petter Jørgen Pedersen (Ap).
Også det å kjøpe en ny brannbil blir for kostbart. Men ordføreren lover at de skal stelle pent med den brannbilen som Jan Otto allerede har.
– Vi skal beholde bilen han allerede har. Bilen er i grei stand, og vi skal koste på den en del til. Samt bygge ny branngarasje.
Denne brannen i en garasje i Gildeskål i slutten av august spredte seg ikke videre til fjøsen like ved, trolig takket være brannbilen til Jan Otto Mentzoni.
Foto: HARRY HENRIKSENBruker tusner i året
Jan Otto Mentzoni, som er stasjonsleder for brannkorpset på Sandhornøya, forteller imidlertid at så lenge brannbilen er privateid, er det ikke mulig for mannskapet å bruke bilen i brannøvelser. De får nemlig kun lov å øve med det utstyret de har fått av Salten brann.
Det å eie en brannbil selv, er heller ikke gratis.
– Jeg har en del personlige utgifter med tanke på å holde den i stand. Forsikringer, EU-kontroller og slikt kommer opp i en del tusen i året.
– Skal ikke ha kostnader
Ordføreren påpeker at brannkorpset i utgangspunktet er godt nok rustet med det utstyret de har i dag, som i dag involverer brannpumpe og slangemateriell - blant annet.
– Problemet er at det bare er rundt halve Sandhornøya som har tilstrekkelig dimensjonerte vannrør, for å drive slukking av brann.
I tillegg er det tidsbesparende å kunne rykke ut med brannbil, og kunne iverksette slukking med en gang. Når det brenner, teller hvert minutt.