NRK Meny
Normal

Ingen kritikk fra Helsetilsynet

Helsetjenesten har ikke brutt lover eller forskrifter i behandlingen av den drapstiltalte norsk-iraneren, konkluderer Helsetilsynet.

Drapsetterforskning i Bodø

MØRKVED-DRAPET: 32 år gamle Ann Mari Solås ble stukket ned og drept utenfor sitt hjem på morgenen 16. desember.

Foto: Lunde, Bjørn Erik Rygg / SCANPIX

Henning Aanes

Vår konklusjon er at at det ikke foreligger brudd på lov og forskrifter, sier fylkeslege Henning Aanes.

Foto: Gerd Elise Martinsen / NRK

Det var tiltaltes forsvarer, Nils Aga, som meldte inn en klage til Helsetilsynet fordi han mente at hans klient ikke hadde fått den nødvendige oppfølginga fra psykiatrien. Fylkeslegen har nå behandlet klagen og konklusjonen er lik for alle de tre partene som var innklaget.

- Både fastlegen, kommunehelsetjesnten i Bodø og Nordlandssykehsuet er gransket, og det er kun småting å sette fingeren på, sier fylkeslege Henning Aanes til NRK Nordland.

- Vår konklusjon er at at det ikke foreligger brudd på lov og forskrifter. Vi har ikke kunnet påvise uforsvarlighet, sier Aanes.

Psykotisk

43-åringen har flere ganger vært til behandling på psykiatrisk sykehus. Han gikk på sterke medisiner etter at han ble utskrevet, men kuttet dem ut to måneder før drapet. Bakgrunnen var at han ville gå ned i vekt.

Både fastlegen og hjemmetjenesten var klar over dette, men gjorde ingenting.

Under rettssaken i Salten tingrett denne uka tok helsevesenet selvkritikk for behandlingen tiltalte har fått.

- Med bakgrunn i det som skjedde, og med etterpåklokskapens lys var det ikke godt nok. Men det var ikke mulig å forutse det som skjedde, sa rettspsykiatrisk sakkyndig Steinar Nilssen ved Nordlandssykehuset da han vitnet i retten.

Klandret helsevesenet

Forsvarer Nils Aga har hele tiden klandret helsevesenet for dårlig oppfølging av den drapstiltalte norsk-iraneren. I sin prosedyre i Salten tingrett onsdag ba han om full frifinnelse for 43-åringen.

- Dersom tiltalte hadde tatt medisinen sin ville ikke drapet skjedd. Det må finnes en måte å få tiltalte til å ta medisinen sin regelemessig på uten at mannen dømmes til tvungent helsevern, sa Aga.

Retten er klar med dom neste tirsdag 12.mai 2009. Dommen blir forkynt for tiltalte i Bodø fengsel.