NRK Meny
Normal

Imponert statsminister: – Han har klart noe mange tenker er umulig

Hun er Einar Fauskes store idol. Statsminister Erna Solberg (H) er full av beundring for hvordan 32-åringen fullførte en bachelorgrad, til tross for en kraftig hjerneblødning som gjorde ham nesten blind.

Einar Fauske

På kontoret til Einar Fauske henger en plakat av statsminister Erna Solberg. De har møttes flere ganger, og 32-åringen holder statsministeren som sitt store idol.

Foto: Sigurd Steinum / NRK

Erna Solberg

Statsminister Erna Solberg håper Einar Fauske får bidra med sin kompetanse.

Foto: Erlend Blaalid Oldeide / NRK

– Jeg tror vi alle har noe å lære av Einar og hans alltid blide vesen. Hans pågangsmot har ført til resultater som mange kanskje ville tenkt var umulig, sier Solberg til NRK.

Statsministeren kjenner godt til 32-åringen fra Lofoten, som for tretten år siden fikk en kraftig hjerneblødning. Hjerneblødningen førte til at Einar Fauske fikk en mindre hjerneskade og 90 prosent nedsatt syn.

Brukte ti år på bachelorgrad

NRK fortalte i går om hvordan Fauske nektet å la funksjonsnedsettelser hindre ham i å nå målene sine. Etter ti år sitter han nå igjen med en bachelorgrad i datateknologi.

– Jeg kunne blitt en pleiepasient, men jeg ville så gjerne gjøre noe meningsfylt med livet, sier hovedpersonen selv.

– Einar nekter å gi seg, og det viser at man kan nå ganske langt ved å tenke positivt og stå på. Det står det respekt av, slår en imponert Erna Solberg fast.

Støtte fra Nav hele veien

Med en fersk bachelorgrad fra Høgskolen i Narvik i hånda er 32-åringen nå på jobbjakt.

Hele veien under utdanningsløpet har lofotværingen fått støtte fra Nav i form av arbeidsavklaringspenger.

Ragnhild Andersen har vært Einar Fauskes saksbehandler i flere år, og forteller at de har strukket seg lengre enn hovedregelen i hans tilfelle.

Syntetisk tale og lydbøker hjelper Einar Fauske til å ta både økonomi- og administrasjonsfag og jus.

Syntetisk tale og lydbøker hjelper Einar Fauske til å ta både økonomi- og administrasjonsfag og jus.

– Einar er i en særstilling, og regelverket åpner for å gjøre unntak utover hovedregelen på fire år. Alternativet for Einar hadde vært å havne på uføretrygd, og det er ingen tjent med. Vi har strukket oss langt, men ikke lenger enn vi kan, sier Andersen til NRK.

Har Erna som idol

Einar Fauske fikk brev fra Erna Solberg

Dette brevet fikk Einar Fauske fra Erna Solberg i forbindelse med valgkampen i 2009.

Foto: Sigurd Steinum / NRK

Nå drømmer Einar Fauske om å finne en arbeidsgiver som vil tilrettelegge slik at han får bidra til samfunnet.

– Dette er en solskinnshistorie. Det er kjempeviktig at staten legger til rette for personer som Einar, men hver enkelt sak må vurderes individuelt, sier fungerende leder for Nav-kontoret i Svolvær, Lillian Kristensen til NRK.

Nav Svolvær bistår fortsatt 32-åringen med arbeidsavklaringspenger mens han søker på jobber. Det vil de gjøre innenfor rimelighetens grenser, påpeker Andersen.

Når Fauske kommer ut i jobb, vil han ha spart staten for mellom 10 og 15 millioner kroner, mener høgskolelektor Arvid Urke ved Høgskolen i Narvik. Han har vært Einar Fauskes mentor i ti år og håper han vil lykkes.

Det håper statsminister Erna Solberg også. De to har møttes flere ganger, og Fauske omtaler Solberg som «idolet hans».

– Han er genuint samfunnsinteressert, og jeg håper han vil bidra sterkt også fremover.

Einar Fauske er nå blitt 32 år og drømmer nå om å få brukt utdannelsen i en jobb. Han håper nå å finne en arbeidsgiver som vil ha han, tross dårlig syn og hukommelse.

Se hva planene til Einar er for fremtiden. Drømmen er å finne en arbeidsgiver som vil ha han, tross behovet for tilrettelegging.

Video

Distriktsnyheter fra Nordland. TV
Nyhetsreportasje fra NRK.
Hver dag havner store mengder med dårlig renset kloakk rett ut i fjordene våre. En rekke store norske kommuner bryter nemlig rensekravene viser NRKs kartlegging.