Hopp til innhold

– Dette var som å reise i ørkenen

I hjemlandet er musikk forbudt. På Trænafestivalen trollbandt tuaregene fra Mali publikum, mens de selv ble fascinert av naturen.

Træna2014

Bandleder Ousmane Ag Mossa i Tamikrest spilte på Trænafestivalen i går.

Foto: Fotomontasje: Sindre Thoresen Lønnes / Sylvi Inez Liljegren

I hjemlandet har pågående krig og forfølgelse ført til en masseflukt av musikere fra landet.

Innføring av strenge sharialover i nord-Mali har ført til at moderne musikkutøvelse er blitt farlig og forbudt.

Bandet Tamikrest så ut til å kose seg under Trænafestivalen på Helgeland i Nordland torsdag.

– Vi spiller tradisjonsmusikk som jeg er vokst opp med, men tilfører elektrisk gitarsound og ulike trommer og slagverk. Mitt ønske har vært å ta denne musikken ut i hele verden, derfor passer det fint å komme til en øy langt nord og ute i havet og spille, sier bandleder Ousmane Ag Mossa til NRK.

– På mange måter minner turen utover om å reise i ørkenen, havet minner om sanddynene og plutselig skyter det opp spisse berg, akkurat som hjemme, legger han til.

Træna2014

Bandet Tamikrest fra Nord-Mali sørget for at publikum fikk beveget på seg.

Foto: Sylvi Inez Liljegren / NRK

Stolt som tuareg

– Hva tenker du om musikken dere spiller?

– Tidligere tenkte jeg at politikk var noe som ble utøvd av politikere, men hvis musikk kan handle om tradisjon, likeverd og rettferdighet så er den også politisk. Jeg vil fortelle om mitt folk, mitt hjem i ørkenen og om musikken som har vært en ryggrad hele livet, sier Ousmane Ag Mossa og er stolt over å være av tuareg-folket på Træna.

Og det skal være sagt: Da midnattstimen slo og ørkenfolket gikk på hovedscenen på Trænafestivalen, var det ingen føtter som sto stille lenger.

Rytmene rystet både hoder, kropper, bein og armer hos publikum. Tamikrest fikk ikke gå av scenen uten flere ekstranummer. Foran scenen var folk i ekstase.

Motortrøbbel for popkometer

Litt tidligere på kvelden sto superduoen First Aid Kit på scenen, riktig nok etter enkelte startproblemer.

For etter 22 timer på reisefot landet de på Træna. De siste 6 timene tilbrakte de på den chartrede artistbåten som fikk motortrøbbel og måtte tøffe på lav fart ut i havet.

– Men det var så himmelsk lys hele tida og vannet var blikkstille, så det gikk greit, sier søstrene muntert til NRK, selv om de ikke kom i seng før nærmere fire på natta.

I går besøkte det unge søskenparet Klara og Johanna Söderberg grotten Kirkhellern på Sanna.

Om kvelden deltok de svenske storstjernene i festivalåpningen fra scenen Træna fyr, og sjarmerte Trænafestivalens publikum med sin bittersøte musikk som har lagt en hel verden for deres føtter.

Det er bare å merke seg at de har takket ja til det lille øysamfunnet på Helgelandskysten. For disse er ikke noen hvemsomhelst.

Liker eksotiske landskap

Træna2014

Magisk stemning under settet til First Aid Kit torsdag kveld.

Foto: Sylvi Inez Liljegren / NRK

Helt uanfektet av å ha oppnådd verdensstjernestatus og ha gitt konserter i mange deler av verden, sier de at det å komme til Træna har vært et gammelt ønske.

– Vi har snakket med andre band som har vært her og vi har hørt godt om festivalen. Derfor ville vi hit å oppleve det selv, sier bandet, og fortsetter:

– Så fort vi er ferdige går turen tilbake til Sverige, så til Storbritannia, Irland, Japan og Australia før retur tilbake til Europa.

Men de lover å komme tilbake, de liker eksotiske landskap og har tidligere laget musikkvideoer med sterk scenografi. Og begge sier de tenkte at å lage en video på Træna hadde vært fantastisk.

De ble preget ved synet av havlandskapet, Sanna og den karakteristiske Trænstaven som reiser seg så bratt opp av havet.

Risikerer å miste hovedsponsor

Som NRK har fortalt tidligere kan det bli vanskelig å arrangere den tradisjonsrike festivalen i fremtiden.

Trænafestivalen står i fare for å miste sin hovedsponsor Modolv Sjøset AS, som tidligere i år permitterte rundt 50 ansatte.

Det betyr at ti prosent av alle innbyggerne i Træna kommune står uten jobb.

(artikkelen fortsetter under bildet)

FESTIVAL TRÆNAFESTIVALEN

Træna er trolig mest kjent for den årlige Trænafestivalen. Den arrangeres i juli og tiltrekker seg over 2000 tilreisende hvert år.

Foto: Meek, Tore / NTB scanpix

– Permitteringene i selskapet berører hele lokalsamfunnet. Dersom situasjonen blir permanent er det veldig kritisk. Jeg bor selv på Træna. Dette berører ikke bare arbeidsplassen min, men også hjemstedet mitt og folkene her, som jeg er veldig glad i, sa festivalsjef Anita Overelv til NRK.no i april.

Fiskeforedlingsbedriften er en av festivalens viktigste samarbeidspartnerne. Hun er likevel optimistisk på Modolv Sjøsets vegne.

– Modolv Sjøset har vært vår viktigste samarbeidspartner i 13–14 år. Vi velger å ha en positiv holdning til dette, og tenke at de ansatte har en jobb å komme tilbake til etter påske. Noe annet tillater jeg verken meg selv eller Trænafestivalen å tenke på, sa hun da.