Hopp til innhold

Illsint rype angrep rørlegger

Svein-Erik Nilsen skulle bare på sin vanlige jobb som rørlegger en tidlig morgen, og var i ferd med å ta utstyret ut fra bilen sin. Plutselig kommer en rasende hvitkledd krabat styrtende over et jorde.

Video av rype som angriper Svein-Erik Nilsen i Salangen.

Den ser fredelig og uskyldig ut, men denne karen er ikke til å spøke med. FOTO: Svein-Erik Nilsen

Med en røst og jamring som en kjempestor tiur, eller en moped med rusk i forgasseren har rypa målet i sikte. Det er Svein-Erik Nilsen og bilen hans.

– Det var litt spesielt å komme så nært at jeg omtrent kunne ta den med meg, forteller Nilsen.

Svein-Erik Nilsen

Svein-Erik Nilsen er fra Mo i Rana, og er en ivrig friluftsentusiast. Han jakter også selv rype, men forklarer at man ikke kan jakte på ryper som dette.

Foto: privat

Han var rask med å ta ut mobilen og filmet den unike hendelsen, videoen av rypa som prøver å jage vekk rørleggeren fra territoriet sitt har gått sin seiersgang i sosiale medier.

– I flere dager fikk jeg nærkontakt med rypa. Jeg tror den har vært der i området lenge.

Ekspert: – Pussig oppførsel

NINA-forsker, Hans Christian Pedersen har sett på videoen og mener det er vanskelig å si hvorfor den er såpass tiltrukket av folk.

– Det er en litt pussig oppførsel. Det er en stegg, og den kommer med en hel del trussellyder, men har ikke de typiske territoriespillene med at den flyr og skratter, beskriver forskeren.

Han mener at det kan være snakk om en rypestegg i hormonell ubalanse.

– Om høsten og våren hender det at rypesteggen kommer inn i en hormonell territoriefase, der den forsvarer sitt territorie fra andre stegger, forklarer han.

Født i feil kropp?

Kan vi si at denne rypa egentlig er en tiur som er født i feil kropp?

Hans Christian Pedersen

Seniorforsker, NINA: Hans Christian Pedersen, forklarer at dette er svært uvanlig å oppleve.

Foto: Arvid Torsgard / NRK

Pedersens dype latter buldrer over telefonen, før den brytes med et kontant «nei».

– Han ville nok ikke falt helt i smak hos røyene. Stjerten er litt dårlig og for spe. Han prøver å blåse seg opp og vise seg frem, men han er nok best tjent med å være rypestegg.

Han inrømmer imidlertid at man kan kjenne igjen mange av de samme atferdstrekkene.

– Han er en bitte liten tiur, kan du si. Men spillgale tiurer ser du mest på våren, flirer Pedersen.

Det er ikke første gang NRK omtaler temperamentsfulle ryper. I fjor gikk en rypestegg til angrep på NRK-reporter Kjell Mikalsen . En annen hormonell rype til angrep på sitt eget speilbilde.

Rype gikk til angrep på NRK-reporter

– Den hakket løs og holdt et skikkelig leven. Den likte ikke at vi tok bilder, da ble den helt krakilsk, forteller NRK-reporter Kjell Mikalsen i Narvik.

Her går den hormonelle rypefaren til angrep på sitt eget speilbilde

Den hissige steggen starter en oppildnet kamp med sitt eget speilbilde. – Vi våkner ofte av at den holder på, sier hytteeieren.