Hopp til innhold

Ikke prøv disse skjønnhetstipsene: – Du kan få kviser og tenner som smuldrer opp

Internett koker nesten over av naturlige skjønnhetstips som er både enkle og snodige, men har de noen effekt? Les hva hudlegen, tannlegen og stylisten mener.

Tannkrem, chili og bakepulver

Tannkrem, chili og bakepulver er kanskje ikke det man først og fremst forbinder med skjønnhet og velvære.

Foto: Lise Forfang Hagen / NRK

De siste årene kan det virke som om folk er blitt mer opptatt av å bruke naturlige sminke- og hudpleieprodukter.

Erlend Elias Bragstad

Stylist Erlend Elias Bragstad.

Foto: Mette Ballovara / NRK

– Stadig flere får hudsykdommer og kreft, så folk blir nok mer bevisst på alle de unaturlige stoffene som finnes i kosmetikk, og hva de putter både inni og utenpå kroppen, sier stylist Erlend Elias Bragstad.

Selv er han svært nøye med å lese innholdsfortegnelsen på produktene han bruker.

– Når vi som forbrukere gir klar beskjed om at vi vil ha renere produkter, må jo produsentene følge etter.

Bragstad har hørt mange tips og triks for å se yngre ut, få større lepper, lenger øyenvipper og finere hår, men alle er ikke like gode.

Vi har sett på åtte naturlige skjønnhetstips som dukker opp ved et enkelt søk på internett.

1. Kraftigere øyenbryn og vipper

For å få fyldigere øyenbryn og lenger vipper, kan du bruke lakserolje, eller castor oil som det heter på engelsk, skal vi tro diverse blogger og artikler på nettet.

– Jeg har hørt om noen som bruker det, men det brukes vel fortsatt mest mot forstoppelse, sier Erlend Elias Bragstad.

«Oljene som får øyenbryn til å vokse», skriver magasinet Costume om lakserolje, kokosolje og avokadoolje.

Hudlege Kjersti Danielsen

Hudlege Kjersti Danielsen.

Foto: Privat

– Det finnes dyre vippeserum til tusen kroner, men jeg smører helt vanlig vaselin på øyenvippene om kvelden, og det er både billig og bra. Vaselin gir fukt og næring, og du føler at vippene blir sterkere og vokser, forteller Bragstad.

Hudlege Kjersti Danielsen ved Universitetssykehuset Nord-Norge kan fortelle at det ikke finnes noen vitenskapelig dokumentasjon på at lakserolje eller vaselin øker hårveksten.

– Fettet kan gi et mer glinsende og markert preg, som kan øke kontrasten mot huden slik at de virker tykkere.

– Dette er i tillegg klissete greier som kan gi kviseutbrudd og tilstoppede porer, hvis det brukes over tid, så jeg anbefaler det ikke, sier Danielsen.

2. Kokos-tannkrem

«Kokosolje fortsetter å være en av de heteste skjønnhetstrendene» skriver VGs Min Mote. Og det er Erlend Elias Bragstad helt enig i.

– Kokosolje er et fantastisk hudpleieprodukt som gir masse fukt. Smør deg inn og bare nyt det, sier han.

Men hva mener tannlegen om at denne oljen visstnok kan brukes som tannkrem?

– Hvis du er på ei øde øy og ikke har noe annet, kan det sikkert brukes. Men hva det skal være godt for vet jeg ikke, sier Stein Alsos, som driver tannklinikk i Svolvær.

Kokosolje

Kokosoljen er svært populær for tiden, til både matlaging og skjønnhetspleie.

Foto: Meal Makeover Moms / Flickr

Ifølge magasinet KK viser en studie at kokosoljen kan bekjempe bakterier som forårsaker tannråte.

– Den har nok en desinfiserende effekt, men jeg anbefaler ikke å bruke det som tannkrem.

– Det viktigste med tannkremen er at den inneholder fluor, og på den måten reduserer karies og tannråte. Alt det andre som tannkremer lover å bøte med, som for eksempel hvitere tenner, er ikke vitenskapelig bevist, sier Alsos.

3. Bakepulver på tennene

Et gammelt kjerringråd for hvitere tenner er å pusse tennene med bakepulver eller natron.

Tannlege Stein Alsos

Tannlege Stein Alsos.

Foto: Edvart Falch Alsos

– Det er et basisk stoff som kan være skadelig, på samme måte som syre. Tennene kan «smuldre opp», forteller tannlegen.

Han forklarer at bakepulveret løser opp en del av tanna som skal være der, og du kan for eksempel få ising og ubehag i tennene. I verste fall mer alvorlige skader på nerven inne i tanna, som så ender med rotfylling.

– Ikke eksperimenter på egen hånd. Husk også at tannkjøttet er enda mer sårbart og ikke tåler like mye som tennene.

– Jeg har hørt mye rart, som for eksempel å bruke Jif-spray som tannkrem, sier Erlend Elias Bragstad.

– Det er absolutt ikke å anbefale. Men på den andre siden vil det alltid være noe for oss tannleger å gjøre, jo mer folk skader tennene sine, humrer Stein Alsos.

4. Egg

Egg kan brukes til mye i matlaging, men også som skjønnhetspleie. Blant annet som hårkur og ansiktsmaske, skriver KK. Egg i håret er også et gammelt kjerringråd.

– Jeg har hørt om andre som fikk mer glansfullt hår av det, men det frister ikke så veldig. Mitt tips er å blande kokosolje og avokado og bruke det som hårkur, sier Erlend Elias Bragstad.

– Hva med eggehvite som ansiktsmaske?

– Det har jeg prøvd og det fungerer som en midlertidig oppstrammer. Du smører eggehvite i ansiktet og har det på resten av dagen, med sminke over hvis du vil. Du blir litt stiv i maska, men det går bra.

– Det finnes kostbare kremer på markedet som kalles «Botox på boks», og de inneholder faktisk nesten bare eggehvite, fant jeg ut. Så da kan du like godt gjøre det helt naturlig.

– Eggehvite gir et sterkt proteinbelegg på huden og blir som et panser når det stivner, men noen varig effekt på rynker har det ikke, svarer Kjersti Danielsen.

5. Agurk og teposer

Et Google-søk på poser eller mørke ringer under øynene gir over 131.000 treff på norske sider, så her finnes det mange velmenende råd.

«Stram opp øyepartiet med potet», skriver Stella Magasinet, i tillegg til klassikerne agurk og kalde teposer mot hovne øyne.

– Her er det fukt som er nøkkelordet. Potet gir mye fuktighet og agurk er nesten bare vann. Kjerringrådene skal man ikke kimse av, jeg tror absolutt at det har noe for seg, sier Bragstad.

Og hudlegen har fasitsvaret:

– Kulde fører til at blodkar trekker seg sammen og motvirker væskedannelse i huden. Kulde brukes for eksempel ved akutte skader for å få ned hevelse i huden. Teposer som inneholder koffein påvirker også karsammentrekning.

– Men om det er potet, teposer eller agurk som brukes er nok ikke så viktig, sier Danielsen.

I 2006 gikk mange til innkjøp av hemoroidekrem for å smøre under øynene, etter at den kjente stylisten Jan Thomas tipset om at det hjalp mot poser under øynene.

Hjarteagurk

– Da tar du heller ei enkel agurk- eller potetskive, råder stylisten.

Foto: Wiig gartneri

– Dessverre er dette like virksomt som å tisse i buksa om man er kald. Kremen har en forbigående effekt ved at blodkar trekker seg sammen og hevelse under øynene dempes. Kortisonet gir tynnere hud og flere rynker over tid, forteller hudlegen.

6. Øl i håret

– Mamma har fortalt at øl ble mye brukt på 60-tallet, blant annet for å få volum i håret, sier Erlend Elias.

Dette tipset er heller ikke vitenskapelig dokumentert at det virker, men det finnes tusenvis av tips på internett som råder deg til å helle øl i håret.

– B-vitamin i kostholdet gir oss sterkere hår og negler, men det er lite dokumentasjon på at øl i håret styrker håret eller gir økt hårvekst. Har du fett hår, vil alkoholen kunne vaske ut fettet og gi glans, men samtidig tørker hodebunnen fortere ut, sier Kjersti Danielsen.

– Jeg var fri for hårspray en gang og fant ut at jeg måtte prøve. Håret ble stort og fint, selv om det luktet litt, ler Bragstad.

7. Tannkrem på kviser?

– Det tipset går vel ut på at tannkremen tørker ut kvisa, og det kan sikkert være bra det, sier tannlege Stein Alsos.

– Ikke smør tannkrem på noe annet enn tannbørsten. Tannkrem tørker ut og er altfor sterkt for huden, advarer Danielsen.

Hennes råd er å bruke produkter fra apoteket som er beregnet på kviser.

– Det viktigste dersom du sliter med akne er å ta kontakt med fastlege eller hudlege for å få et tilpasset behandlingsopplegg som faktisk virker.

8. Lepper som svir

Mange ønsker seg fyldigere lepper, og til det finnes det også en løsning fra naturen, ifølge Erlend Elias Bragstad.

– Du deler en chili i to og gnir den på leppene. Det svir og gjør litt vondt i starten, men de blir større. Så dette er en billig og enkel måte for å få mer svulmende lepper.

Chili

Chili brukes ofte i dyre produkter som lover svulmende lepper, ifølge stylist Bragstad.

Foto: NRK

Hudlegen er helt enig i at chili på leppene gir en oppsvulmende effekt, men hun anbefaler det ikke.

– Gjentatt irritasjon og betennelse i leppene kan på sikt skade leppene og gi motsatt effekt av hva man ønsker. Resultatet er i tillegg vanskelig å styre, og det svir og brenner, sier Kjersti Danielsen.

Snegleslim

Underveis i letingen etter naturlige skjønnhetstips på nettet dukket det opp en noe uvanlig ansiktskrem, som inneholder slim fra snegler.

Sneglekremen skal gi vakker og glødende hud, og det er gründeren Asgeir Grytten fra Ålesund som står bak produktet.

– Jeg har hørt om at du i enkelte land kan ta sneglebehandling, der sneglene går over ansiktet ditt for å få yngre og penere hud. Jeg er villig til å prøve mye rart, men der går til og med min grense, sier Erlend Elias Bragstad.