Ikke hørt et pip fra Citibank

Rana-ordfører Geir Waage (Ap) har ikke hørt hørt noe fra Citibank etter at Terra Securities begjærte seg konkurs.

 

Geir Waage, Rana Arbeiderparti

Rana-ordfører Geir Waage (Ap) har ikke hørt noe fra Citibank etter at Terra Securities begjærte seg konkurs.

Foto: Eva Berget / NRK

Waage satt store deler av dagen i krisemøte på telefon med sine ordførerkolleger i Hemnes, Hattfjelldal og Narvik, da det ble kjent at Terra Securities begjærte seg konkurs. Økonomiske rådgivere deltok også.

 

- Kommunene har ennå ikke har fått noen henvendelse fra Citibank etter at Terra Securities begjærte seg konkurs, sier Waage.

Brått og uventet

En tydelig stresset ordfører møtte mandag formiddag et stort pressekorps som var kommet for å høre om Terra-konkursen betyr den helt store katastrofen for kommunen.

Denne situasjonen kom brått og uventet og har forandret veldig mye for oss, men vi jobber videre i godt og høyt tempo. Vår posisjon er at vi skal ut av dette, og vi skal ut skadesløse, sier Geir Waage på vegne av Rana og de andre Nordlands-kommunene.

Ansvar for sparebankene

Selv om Terra-konkursen mandag formiddag kom som et sjokk for de fire kommunene, mener Geir Waage at den også innebærer noe positivt.

Kredittilsynet har avdekket en ukultur i Terra-systemet, og kommunene og Kredittilsynet har den samme oppfatning av manglende forretningsskikk fra Terras side, sier Waage. Han mener det avkrever eierne av Terra et spesielt ansvar.

- Jeg har en klar forventning om at sparebanksystemet som medeiere kommer på banen og tar sitt ansvar. Ukulturen i Terra skal ikke være kommunenes ansvar, sier han.

Alvorlig stemning

Stemningen i rådhuset i Mo i Rana var til å ta og føle på mandag formiddag. Ordføreren beskriver stemningen som alvorlig. Han kalte formannskapet inn til hastemøte for å orientere formannskapsmedlemmene, og for å jobbe med å få bedre oversikt.

Foreløpig kan jeg ikke si hvilke konsekvenser Terra-konkursen kan gi, og jeg kan heller ikke tallfeste hvor mye penger kommunene kan tape i verste fall.

- Vi jobber intenst med å få klarhet i dette, sa Geir Waage før han gikk i formannskapsmøte.