Hopp til innhold

Økt satsning på 4G får ikke alle til å juble

Eksplosjonen i bruk av mobildata gir full satsning på 4G-utbygging. Men der noen kommuner nå får nyte godt av både 3G og 4G, har andre såvidt mobildekning.

Asle Schrøder og 4G

– Store deler av kommunen har ikke mobildekning i det hele tatt, sier Asle Schrøder i Steigen.

Foto: NRK

I løpet av året satses det hardere på utbygging av 4G i Norge, og også innbyggere i nordnorske byer skal kunne surfe opptil ti ganger raskere på sine mobiltelefoner i løpet av årets slutt.

– Vi har et mål om at 9 av 10 nordmenn skal ha tilgang til 4G innen 2015, sier dekningsdirektør i Telenor, Bjørn Amundsen, til NRK.

Amundsen forteller om en økning på 70 prosent i bruk av mobildata blant den norske befolkning, og at utbyggingen av 4G-nettet derfor er nødvendig.

Men mobildekning er ikke alle forunt.

– Telenor bør fullføre utbyggingen av 3G-dekningen før de begir seg ut på 4G, sier ordfører i Steigen, Asle Schrøder til NRK.

– Det er et samfunnsansvar

Ordføreren forteller om steder i kommunen hvor dekning ikke eksisterer.

– Vi har plagdes i mange år med mobildekningen her, og har vært i mange møter med teleselskaper for å få ordnet problemet, sier Asle Schrøder, som fortsetter:

– Jeg synes det er et samfunnsansvar at en distriktskommune som Steigen også kan få mobildekning før de begynner med en stor og tung utbygging av 4G andre steder i landet.

Ordføreren i Nordlands-kommunen betegner situasjonen som «urettferdig», og Schrøder frykter at mangelen på mobildekning kan føre til beredskapsmessige konsekvenser.

– Stadig vekk har en sender på andre siden av fjorden falt ut. Med en gang det er et lite strømbrudd eller en liten kuling, så faller nettet ut. Det har skjedd flere ganger i høst og vinter. Vi er ikke fornøyd i det hele tatt.

Flere byer og tettsteder bygges ut

Bjørn Amundsen

– Det vil ikke bli sammenhengende 4G langs alle veier, sier Bjørn Amundsen i Telenor.

Foto: Erik Hattrem

I Nordland er det bare Bodø som foreløpig har 4G-dekning, men ifølge Bjørn Amundsen vil flere byer og tettsteder kunne benytte seg av nettsatsningen i løpet av året.

– De stedene vi holder på å planlegge er Mo i Rana, Narvik, Sortland, Brønnøysund, Sandnessjøen, Mosjøen og Fauske-området. Disse stedene vil trolig få 4G i løpet av året, sier dekningssjefen.

Amundsen forteller at selskapet først fokuserer på utbygging i byene, hvor kapasitetsbehovet er størst.

– Dette er de største byene. Når det gjelder andre steder har vi sett på for eksempel hvor det er stor turisme, flere steder sørpå har vi bygd ut i store hytteområder på grunn av stort trykk på datatrafikk i helgene.

Byer prioriteres

– Mange kommuner mener de ikke engang har 3G-dekning, men likevel kan det synes som om deres største fokus nå er 4G?

– Vi har bygd ut enormt med 3G i fylket, og alle tettsteder skal ha tilgang. Men at det fortsatt er deler av arealet i Norge som har dårligere dekning er det ingen tvil om. Dette handler litt om rekkevidden til senderne og hva som er mulig å få til, sier Amundsen.

Men 4G vil trolig ikke bli tilgjengelig over hele Norges langstrakte land med det første.

– Det vil ikke bli sammenhengende 4G langs alle veier, byer og tettsteder vil prioriteres, sier Amundsen.

Dekningssjefen sier han skjønner frustrasjonen til de som ikke har dekning, men at enkelte oråder gir større utfordringer enn andre.

Helt uten dekning

– Store deler av kommunen har ikke dekning i det hele tatt. Vi må få ordnet opp i det før de store utbyggingene av andre tilbud begynner. Det er ikke mulig å ringe ut med mobiltelefon. Sånn skal det ikke være i dagens samfunn, sier ordfører Schrøder.

Ordføreren sier at kommunen, til tross for at de er positive til at dette skal kunne løses, nå er svært misfornøyd.

– Vi er rett og slett drita lei. Vi er en stor jordbrukskommune, hvor flere har robotstyrte gårder som er avhengi av dekning. Dette er et kjempeproblem, avslutter en tydelig opprørt ordfører til NRK.