I sentrum for hele herligheten

Herfra har du kort vei til alle attraksjoner i hele regionen. Og nå er 350-årsfesten i gang.

Ann Kristin Vinje

FEST HELE ÅRET: Handelsbyen Sortland spiller en viktig rolle også i reiselivet, mener Ann Kristin Vinje. I år feirer ”blåbyen” 350-årsjubileum som handelssted.

Foto: Billy Jacobsen / NRK

For Sortland holder fortsatt stangen som handelssentrum i Vesterålen, og er den kommunen i hele Nord-Norge som har størst omsetning innen varehandel – i forhold til kommunens innbyggertall, skal vi tro Ann Kristin Vinje, assisterende rådmann i Sortland.

HØR: Midt i herligheten. Reporter: Billy Jacobsen

- Sortland er avhengig av omlandet, på samme måte som omlandet er avhengig av Sortland; som knutepunkt og livskraftig regionsenter.

Sortland er dermed også et aktivum innen reiselivet, i egenskap av sin rolle som handelsby, mener Vinje, men som samtidig understreker at Sortland også sjøl har et rikt og kulturliv.

-Dette kommer ikke minst til uttrykk i 2009, med en rekke aktiviteter året gjennom i anledning 350-årsjubileet, sier Vinje.

Gründer fra Bergen

- I 1659 kom en bergenser nordover, og slo seg til med handel på Sortland. Da var det bare to hundre innbyggere på stedet. Men dette var begynnelsen. Siden da har det kontinuerlig vært drevet handelsvirksomhet på Sortland, sier Vinje.

Handel og reiseliv

- Dette nyter også turistene godt av når de har tatt turen til Vesterålen, for handel er jo også en del av ferien til folk. Jeg vil også legge til at hvis du kommer til Sortland, så har du kort vei til andre attraksjoner i Vesterålen; for eksempel hvalsafari på Andenes, Nyksund i Øksnes, eventyrlige Bø eller Hurtigrutemuseet i Hadsel.

Jektefart

På kommunens hjemmeside står det om bakgrunnen for feiringen blant annet: ”Den første etableringa med jektefart startet i 1659 på Sortland, og ble på mange måter starten på ei ubrutt historie med handel og skipsfart på stedet.”

Hva mener du man bør besøke på Sortland?