Hvert år pynter Leif (91) huset til jul

– Østavinden sliter det i stykker, så det er mye reparasjoner, sier 91-åringen. I over 50 år har han laget julehus.

Leif Torrisen

Julehuset til Leif Torrissen (91) i Bodø har blitt en attraksjon. Både barnehager og turgåere legger turen innom nabolaget hans i førjulstida.

Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRK

Lyslenker og blinkende lys i alle mulige farger. For mange nordmenn har det blitt en tradisjon å lyssette huset i førjulstida.

Men ikke alle tar oppgaven på så stort alvor som 91 år gamle Leif Torrissen i Bodø.

Huset hans lyser opp i nabolaget. Snømenn, juletrær og nisser fyller opp hagen. Ved inngangsdøra ønsker en lysende Rudolf med julenisse velkommen.

I over 50 år har Torrissen dekorert huset sitt. Med årene har tradisjonen også blitt en attraksjon. Både barnehageunger og voksne tar turen for å beundre huset.

91-åringen forteller at han legger ned mange arbeidstimer for å komme i mål, men alene om jobben er han heldigvis ikke.

– Jeg får veldig god hjelp. Det er en ung og sprek ungdom som har hjulpet meg i flere år. Vi begynte midt i oktober og ble akkurat ferdig til adventstida. Det har tatt tid.

Leif Torrissen

91-åringen står stolt foran huset sitt i Bodø.

Foto: kåre riibe ramskjell / nrk

Koronapandemien gjør det ekstra viktig å lyse opp adventstida denne vinteren, sier Torrissen. I år ble han også forkjølet, men det var aldri et spørsmål om han skulle la være å pynte.

– Jeg har hostet og harket og det var litt vanskelig å tenke på helsen. Jeg var mye ute for å administrere lysgreiene. Jeg prioriterte lysene i stedet for helsen.

– Lysene skal opp?

Jeg er en stabukk. Litt stolt og samtidig sta. Det har jeg vært hele livet.

Leif Torrissens julehus i Bodø

Det begynte med én lyslenke for over 50 år siden. I år tok det rundt to uker å få alt på plass.

Foto: kåre riibe ramskjell / nrk

Startet med én lyslenke

91-åringen forteller at det hele startet da de flyttet inn i huset i 1968. Én 20 meter lang lyslenke ble brukt i flere tiår.

– Det var gammeldagse pærer som du stakk inn og vridde. Vi hadde den hengende ute hele året under tak. Det var god kvalitet på den, men nå i senere tid varierer kvaliteten veldig på lyslenkene. Vi har mye fra England og USA og Belgia. Østavinden sliter det i stykker, så det er mye reparasjoner.

Hvor mye denne herligheta koster, er ikke Torrissen spesielt interessert i å snakke om.

– Jeg har hatt et langt liv i næringslivet. Jeg liker ikke å snakke om penger.

Leif Torrissens julehus i Bodø

I nabolaget er det ingen tvil om hvor Leif Torrissen holder til.

Foto: kåre riibe ramskjell / nrk

Lyssatt hele bygda

Flere og flere gjør som Torrissen i Nordland. I bygda Laukvik i Lofoten har de rundt 350 innbyggerne slått seg sammen og samlet inn store summer for å lyse opp bygda.

Her er det ikke gatelys og egentlig er svært mørkt i den kalde desembertida, men nå lyser alt fra julehus til fiskehjell og kvisthauger.

– Vi ville lyse opp mørketida. Det er jo en litt trå tid vi er i, så da må det spres litt lys og glede, sier initiativtaker Beate Hansen.

Beate Hansen, initiativtaker i Laukvik.
Foto: John Inge Johansen / NRK

Hun sier det var helseministerens oppfordring til å tenne lysene og lyse opp i den mørke tida som startet engasjementet. Først ble det på eget hus og på egen eiendom, men så fikk hele bygda blod på tann.

Hansen forteller at de nå har støvsugd butikkhyllene i Lofoten og Vesterålen for lyslenker. Nå står hun og flere på venteliste for å få tak i enda mer.

Fiskehjell Laukvik
Foto: John Inge Johansen / NRK

Utsolgt

Også handelsstanden merker at interessen er stor. På hylleplassene hos Biltema i Svolvær var det tomt for julelys 1. desember.

Varehussjef Martin Nicholls sier kjeden på landsbasis har hatt en salgsvekst på rundt 170 prosent så langt i år.

– I år har folk ønsket å starte julepyntinga litt tidligere enn de gjør til vanlig. Det er betydelig flere julelys ute i landet enn på samme tid i fjor nå.

Han håper å kunne fylle varehyllene med mer lys, men sier det har gått hardt for seg.

– Vanligvis ser vi at når man setter ut jula 1. oktober, så blir ganske mange litt sånn furt. Det har vi ikke opplevd i år. I år er folk ganske klare for å komme i gang.

– Har du opplevd maken før?

– Det har vi ikke. Salget har typisk vært spredt mer ut over desember.